Prijava

Vaša prijava

Zoran Žic: Linićev šverc ‘pravde i pravednosti’!


linić
Ovih dana ministar Linić uz ‘podršku javnosti’ koju mu servira anketa Mislava Bage i Nove TV otvoreno prijeti sivoj ekonomiji na tržnicama, radu na crno, prijeti švercu i obećava pravdu i pravednost.

No da li ministar Linić uopće zna kako posluju prodavači na tržnicama? Tko i na koji način izbjegava plaćanje PDV-a? Po njegovim izjavama u medijima, čisto sumnjam, ali volio bi da je tako bezpogovorno zagovarao uvođenje kartičnog poslovanja na tržnice kojeg sam osmislio 2007. godine zbog sve većeg broja ljudi kojima je jedina mogućnost bila plaćanjem karticama. Projekt je zaživio i uveden je na tržnice Trešnjevka i Opatovina – Dolac, ali za daljnje širenje nije bilo sluha.

Kako se posluje na tržnicama za primjer ću uzeti tržnicu iz Velike Gorice, grada u kojem živim. Na samoj tržnici postoji oko 50-ak redovitih prodavača od kojih su samo troje registriranih kao tvrtke, odnosno obrtnici koji uredno plaćaju sva davanja. Ostali prodavači posjeduju tzv. OPG (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) kartice kojima nisu dužni uvoditi fiskalnu blagajnu i imaju niz pogodnosti u odnosu na registrirane obrtnike. OPG kartice dobivaju proizvođači koji svoje, samo svoje proizvode, prodaju na tržnicama ili drugim prodajnim kanalima, ali isključivo vlastite proizvode. Sa sigurnošću mogu reći da je na velikogoričkoj tržnici svega pet istinskih proizvođača dok su ostali lovci u ‘mutnom’ i svako jutro mogu se vidjeti na veleprodaji u Žitnjaku kako ‘tovare’ svoje aute voćem i povrćem. Znači da prije svega treba uvesti reda i kontrolu OPG-a, a nakon toga uvesti fiskalizaciju u kojoj će vjerujem biti deset puta više registriranih obrtnika.

Pozivam ministra Linića i njegove suradnike da razmisle o tome na kakav se način izbjegava pravedan rad na tržnicama i neka onda pravedno uvede fiskalne blagajne.

Zoran Žic

predsjednik HOP-a