Prijava

Vaša prijava

Sutra na DIONIZIJSKE SVEČANOSTI


dionizijske svečanosti
Ovogodišnja tema manifestacije posvećena je tjelesnoj njezi i to unutarnjoj  i vanjskoj. Posjetitelji će imati priliku vidjeti i degustirati hranu i pića koja će se pripremati prema starim rimskim receptima. Udruge, klubovi i društva iz našeg kraja pozvane su sudjelovati na natjecanju kod kuhanja rimskog gulaša. „Apicius“ će osobno ocjenjivati i nagraditi najbolje kuhare ! Posjetitelji se mogu dati masirati s eteričnim uljima, doživjeti kako su Rimljani znali uživati i koliko je Rimljankama bila ljepota važna.

Manifestacija će se podijeliti u šest glavnih događanja:

1. PROGRAM ZA DJECU

 Djeca će imati mogućnost obuć ise u «rimsku nošnju». Premaslobodnom izboru slijedi sudjelovanje u raznim radionicama.Pripremaju se radionice za izradu nakita, šminkanje, sadnja i uzgajanjeljekovitog bilja, kovanje novčića, izrada  maski, škola legionara itd.Program će biti obogaćen  „rimskim igrama” u smislu natjecanja(Aquaduct, požar u Rimu, radi s glavom, gađanje lukom i strelicom isl.)

2.      PREDSTAVA

 POVIJEST ANDAUTONIJE

Izvodi: Scenska radionica udruge Andautonija

 

Selo Šćitarjevo se spominje već 1217. godine kao jedna od međa posjeda Kosnica, a župna crkva spominje se prvi put 1334. godine

Još prije nešto više od dvije stotina godina u malom selu s drvenim kućama bili su vidljivi ostaci bedemskih zidova grada, visoki do dva metra.

 Antika na selu

 Doseljenje većeg broja stanovnika zahtijevalo je uređenje i okolice grada .

Otvorene površine poput parkova, šetališta i trgova imaju svoju društvenu funkciju, ponekad gotovo kazališnu – dramatičnu ili komičnu.

Veza s vanjskim prostorom održava se kroz gradska vrata, cestama koje vode na sve četiri strane svijeta.

Grad ipak čine njegovi građani i on treba biti pristupačan i zaštitnički za sve svoje stanovnike.

Prolazeći kroz vrijeme arheolozi iščitavaju priču obrnutim redom od njenog nastanka. Ono što se prvo pojavljuje iz zemlje predstavlja zapravo završetak priče.

Potrebno je dopuniti i oživjeti otkrića golih zidova sačuvanih samo u temeljima ulomaka keramičkih i staklenih posuda, ponekog komada oružja, oruđa, nakita ili novca…. Sve su to samo djelići negdašnjeg života.

Kako postoje mnogi prikazi istog zbivanja, ovisno o promatraču, preostaje nam samo da, iz našeg kuta gledanja, ispričamo priču o jednom davnom vremenu.

3. RIMSKI LOGOR

Logor u kojem je privremeno prebivala rimska vojska  i život legionara posjetitelji imaju priliku vidjeti i isprobati ležajeve,  oklope, mačeve, štitove,koplja,  gađati lukom i strijelom i dr.

4. RIMSKA JELA

Gurman radionica pripremit će na tipičan način  jela koja potiču iz rimske kuharice i  koja će gosti i posjetitelji imati priliku konzumirati. Na jelovniku  predviđen je šaran na rašljama, pečena šunka u kruhu i lovački gulaš s veprovinom kao i Globi (poslastica) i Conditum Paradoxum (rimsko desertno vino) . Uz rimsku kuhinju posjetitelji imat će priliku kušati i tradicionalnu hranu i degustirati vina iz našeg kraja.

 5. KONCERT  PRED  VEČER

 U suradnji s gospođom Snježanom Špehar, voditeljicom glazbenog programa Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održat će se koncert u ranim večernjim satima.  Projekt „Koncert pred večer“, kojeg smo integrirali u Dionizijske svečanosti, samo je početak jedne ljetne pozornice koju želimo ubuduće ostvariti kao jedan čvrsti sadržaj programa kojeg će Šćitarjevo (Andautonija) ponuditi svojim mještanima i gostima.

 6. KVADRIGAZa Dionizijske svečanosti prošle godine izrađena su trijumfalna kola kojima smo dali radni naziv „kvadriga“.

  Za Dionizijske svečanosti prošle godine izrađena su trijumfalna kola kojima smo dali radni naziv „kvadriga“.  Kola su privukla veliku pažnju posjetitelja na sebe jer su istim pružila mogućnost vožnje u njima. Naša „kvadriga“  će i ove godine obogatiti manifestaciju.

 RADIONICE  ANTIČKIH  ZANATA (nakit, mozaik, kozmetika,…) će zavrijeme trajanja manifestacije raditi i biti otvorene kao i „DJEČJI ŠTAND“ za edukaciju i igraonica.

 ARHEOLOŠKI PARK bit će cijeli dan otvoren, te dostupan gostima i posjetiteljima.

POĆETAK 15.00 h

ZAVRŠETAK MANIFESTACIJE u 20,00 h obilježit će LOGORASKA VATRA, te će se uz pjesmu i ples nastaviti ugodno druženje.