Prijava

Vaša prijava

Zoran Žic: POLITIKA INTERESA, DEMAGOGIJE I APSURDA


glupost nova
Svjesni situacije u kojoj se nalazimo sva naša osjetila usmjerena su prema  gospodarskom oporavku naše zemlje koji donosi nova zapošljavanja i bolji standard građana. Sve veći broj obitelji živi na rubu egzistencije i dok roditelji brinu kako podmiriti tekuće režije i osigurati svojoj djeci školovanje „naši“ političari uživaju u povlasticama koje nitko ne kontrolira osim javnosti i medija koji vrlo rijetko uspijevaju prikazati nepravdu i bahatost, no bez ikakvih sankcija.

Tako osviješteni izloženi smo gotovo svakodnevnoj demagogiji političara kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj sceni. Nedavno su čelnici našeg grada Velike Gorice na čelu s gradonačelnikom Draženom Barišićem najavili novi komunalni centar „Goričanka nova“ koji će građanima, kako navode, pružiti bržu i bolju komunalnu uslugu u objektu u kojem će biti smještene sve gradske komunalne tvrtke sa svom pripadajućom mehanizacijom i komunalnim vozilima.

INTERES ILI PROMAŠAJ

Goričanka nova d.o.o. kao i sve gradske tvrtke sa svom pripadajućim vozilima i teškom mehanizacijom, kamionima, bagerima, radnim strojevima,… bit će smještena na samom ulazu u Veliku Goricu u zgradi bivše Modne konfekcija „Goričanka“. Cijela zgrada s pripadajućim zemljištem stajat će oko 23 milijuna kuna u početku plus kreditne kamate, pri tome još valja pridodati anekse ugovora, kako je to u politici uobičajeno, koji će se potpisivati u tijeku samog uređenja. O konačnom iznosu koji će platiti velikogoričani ne želim spekulirati.

Čiji je interes ili je ovo tipičan promašaj guranja komunalnih vozila i mehanizacije u gotovo centar grada na glavnu prometnicu koji je u potpunosti suprotan ideji šetnice koju su gradonačelnik Barišić i njegovi suradnici opravdavali kako žele smiriti promet u gradu i izmjestiti ga izvan centra (obilaznicom). Bez obzira što su time nanijeli znatnu štetu u poslovanju velikogoričkih obrtnika i poduzetnika na Zagrebačkoj ulici koji ionako jedva posluju. Zanimljiva je i činjenica da se grad odlučio na kupnju nekretnine, a da u neposrednoj blizini prodaje vlastito zemljište po znatnoj nižoj cijeni?!

Prije svega, za početnih 23 milijuna mogla su se zbrinuti sva djeca na području Velike Gorice i okolice za koju nema mjesta u velikogoričkim vrtićima i to bez dizanja dodatnog kredita od 22 milijuna za gradnju vrtića u Mlaki, te izgraditi nov potrebni objekt komunalnog centra na vlastitom gradskom zemljištu, koje se, kako sam naveo nalazi u neposrednoj blizini „Goričanke“. Iako ni to ne bi bilo zadovoljavajuće rješenje jer gradonačelnikova šetnica onda ne bi imala smisla i cijela ideja oko smirivanja prometa u Velikoj Gorici postala bi apsurdna. Rješenje komunalnog centra koje predlaže većina građana je da se izmjesti na gradsko zemljište u radnoj zoni Rakitovec koja godinama zjapi prazna zbog nepopularnih uvjeta za privlačenje investitora. Time bi se sva silna komunalna vozila i teška mehanizacija izmjestila izvan centra grada kao i automobili 300-tinjak zaposlenika gradskih komunalnih tvrtki s kojima dolaze i odlaze na posao. A ukoliko bi bilo sluha za građane, što u politici i nije često, poželjno je otvaranje jednog šaltera u Gradskoj upravi na kojem bi građani mogli dogovarati i plaćati komunalne usluge bez provizije s radnim vremenom od 8,00 – 19,00 sati.

Pitanje je koji je smisao kupnja zgrade Goričane kojoj treba detaljna obnova i uređenje kad se za taj isti novčani iznos može napraviti nov, jednako kvalitetan i moderan komunalni centar na gradskom zemljištu i ujedno zbrinuti sva neupisana djeca u dječje vrtiće.

Ili je riječ o apsurdnom promašaju razvojne strategije grada čiju će štetu goričani dugo osjećati.

Zoran Žic

predsjednik udruge HOP

Hrvatski obrtnici i poduzetnici


Gorica bolja od Udarnika