Prijava

Vaša prijava

Ogovori na najčešća pitanja u vezi javnog poziva potpora poduzetnicima (FAQ)


  1. Koje minimalne uvjete mora poslovni subjekt zadovoljiti da bi se mogao prijaviti na ovaj Javni poziv?
    1. Prijavitelj minimalno mora zadovoljiti sljedeće uvjete:
      1. Poslovanje subjekta je potpuno ili djelomično obustavljeno po Odluci Stožera CZ, od 19. ožujka 2020.
      2. Minimalno 1 osoba zaposlena na puno radno vrijeme
      3. Nije bio u blokadi prije donošenja Odluke SCZ
      4. Nema dugovanja prema Gradu VG te trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada
      5. Sjedište subjekta je u Velikoj Gorici
        • Obrtnici – osim sjedišta obrta i prebivalište obrtnika mora biti u Velikoj Gorici
  2. Pitanje: Mogu li se prijaviti taksisti?
    1. Odgovor: na ovaj javni poziv se mogu javiti subjekti čije je poslovanje u potpunosti ili djelomično bilo obustavljeno po odluci Stožera civilne zaštite, od 19. ožujka 2020. Kako taksi usluge nisu tip usluge u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput uslužne djelatnosti frizera, taksi uslužne djelatnosti ne zadovoljavaju propozicije ovog Javnog poziva i nisu prihvatljivi korisnici potpora po ovom Javnom pozivu. 

      Kopiju odluke u kojoj je navedeno koji su to subjekti, donosimo ovdje.

  3. Pitanje: Paušalni obrtnik – kako do potvrde HZMO-a, kad HZMO ne radi?
    1. Odgovor: Do potvrde je moguće doći putem weba, na stranici https://epotvrde.mirovinsko.hr/ ili pozivom gđi Mariji iz HZMO-a,  na broj telefona 01 6221 118, s kojom ćete dogovoriti kada možete doći po potvrdu.
  4. Pitanje: kako izgleda Izvadak iz sustava e-porezna o zatvaranju poslovne jedinice za razdoblje u kojem je nastupila obustava poslovanja?
    1. Odgovor: riječ je o potvrdi “Fiskalizacija – pregled detaljnih podataka poslovnog prostora”. Na toj potvrdi naveden je status poslovnog prostora, datum otvaranja, posljednjeg zatvaranja kao i povijest promjena iz čega je vidljivo da je poslovni prostor bio privremeno zatvoren. 
  5. Što ako netko nije predao u Poreznu upravu zahtjev za zatvaranje rada poslovnog prostora? 
    1. Odgovor: riječ je o potvrdi “Fiskalizacija – pregled detaljnih podataka poslovnog prostora”. Na toj potvrdi naveden je status poslovnog prostora, datum otvaranja, posljednjeg zatvaranja kao i povijest promjena iz čega je vidljivo da je poslovni prostor bio privremeno zatvoren. 
  6. Što ako nisam korisnik fiskalne blagajne, čime dokazujem zatvaranje poslovne jedinice u kojem je nastupila obustava poslovanja?
    1. Odgovor: Ukoliko niste predavali zahtjev o zatvaranju poslovne jedinice, a korisnik ste fiskalne blagajne,  dostavite izjavu da zahtjev nije predan.
  7. Što ako nisam korisnik fiskalne blagajne, čime dokazujem zatvaranje poslovne jedinice u kojem je nastupila obustava poslovanja?
    1. Odgovor: ukoliko prijavitelj nije obveznik fiskalne blagajne, potrebno je dostaviti izjavu da nije obveznik.
  8. Tretiraju li se potpore HZZ-a za Očuvanje radnih mjesta kao potpore malih vrijednosti? 
    1. Ne. Ta potpora nema obilježja državne potpore male vrijednosti jer je sastavni dio gospodarskih mjera Vlade RH koje spadaju u očuvanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima. Usmjerena je na poslodavce koji obavljaju gospodarsku djelatnost.
  9. Mogu li se prijaviti subjekti koji posluju manje od godinu dana?
    1. Odgovor: Da. Uz pretpostavku da zadovoljavaju ostale uvjete, za priajvitelje koji posluju manje od godinu dana, odnosno koji još nisu poslovali u travnju 2019., uspoređuju se prihodi razdoblja od 1. do 30.4. 2020. godine u odnosu na razdoblje 1. do 29. veljače 2020.