Prijava

Vaša prijava

Doneseni zaključci panel diskusija


Panel diskusije unutar projekta Resilience of Critical Infrastructure Protection in Europe (RECIPE) na temu „Analiza stanja i potreba u nacionalnom sustavu zaštite kritične infrastrukture“, održane su 16. i 17. lipnja 2015. godine u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica.
U diskusijama su sudjelovali sigurnosni koordinatori kritične infrastrukture središnjih tijela državne uprave, predstavnici znanstvenih institucija, predstavnici regulatornih agencija te stručnjaci iz pravnih osoba koje predstavljaju potencijalnu nacionalnu kritičnu infrastrukturu.

Panel diskusije su moderirali projektni partneri iz Veleučilišta Velika Gorica i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Svi sudionici panel diskusija su iz Republike Hrvatske.

Rasprave su vođene u cilju: razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi između sudionika; podizanje svijesti i unapređenje znanja o rizicima koji ugrožavaju kritične infrastrukture; stvaranja preduvjeta za poboljšanje komunikacije između dionika na nacionalnoj i međunarodnoj razini te javnog i privatnog sektora; te poticanja znanstvene i istraživačke aktivnosti u području upravljanja rizicima kritičnih infrastruktura.

Uvodno su predstavljeni okvir, konzorcijski partneri, ciljevi projekta, financiranje od strane Europske komisije te rezultati upitnika. Kao glavni ciljevi i interes projekta istaknuto je kako je tijekom trajanja projekta potrebno razviti nekoliko primjenjivih modela za: (1) Javno-privatno partnerstvo u području zaštite kritičnih infrastruktura; (2) Razmjenu osjetljivih informacija/podataka između sudionika u sustavu zaštite kritičnih infrastruktura; (3) Uspostavu nacionalnog centra za kritične infrastrukture.