Prijava

Vaša prijava

Nastavnik VVG dr.sc. Ettore Tamajo uvršten u prestižnu monografiju najznačajnijih znanstvenika


ettore
Nastavnik Veleučilišta Velika Gorica Dr. sc. Ettore Tamajo, dipl. ing. koji je i gost predavač na Universita di Padova, Italija, na katedri Galileo Galilei, je kao prvi autor objavio znanstveni članak u vrlo prestižnom časopisu Astronomy & Astrophysics (Impact factor 5.2) pod naslovom 'Asiago eclipsing binaries program IV. SZ Camelopardalis, a beta-Cephei pulsator in a quadruple, eclipsing system', a koji ga je uvrstio u prestižnu monografiju Who´s Who in the World 2014, američkog izdavača najznačajnijih znanstvenika u svijetu za 2014. godinu.

Rad je nastao u suradnji sa prof. dr. sc. Ulisse Munari i njegovim suradnicima Dr. sc. Alessandro Siviero te Dr. sc. Lina Tomasella, gdje naš predavač i znanstvenik vodi grupu istraživača kao PI (principal investigator) pod projektom 'Observational constraints on the evolution of binary stars' na INAF institutu u Asiago, Italija.

scan_edition
U ovom je radu po prvi puta uspješno raspetljan kompozitni spektar višestrukog zvjezdanog sustava kao trostrukog zvjezdanog sustava, a koji je zapravo kvadrupolni zvjezdani sustav i time vrlo kompliciran za analizirati, te su izračunati fizikalni parametri fotosfera pojedinih komponenata pomoću genetičkog algoritma kojeg je autor implementirao u programski kod minimalizacije u više vektorskom parametarskom prostoru. 

Otkrio je da je jedna komponenta kvadrupolnog zvjezdanog sustava SZ Camelopardalis zapravo brzi pulsator tipa beta-Cephei sa dosad najdužim izmjerenim periodom od 0.33265 dana. Osim što se radi o najdužem izmjerenom periodu u literaturi, radi se i o pomrčinskom sustavu dvaju dvojnih zvijezda u mladom otvorenom zvjezdanom skupu, te je ovakvo otkriće jedinstveno u literaturi teorijske astrofizike i svijetu, i doprinosi novim saznanjima o evoluciji višestrukih zvjezdanih sustava.

Čestitamo našem kolegi Ettoreu.

Znansveni članak možete preuzeti u prilogu.

znanstveni_clanak.pdf


Krađa bicikla u Kolodvorskoj