Prijava

Vaša prijava

IN MEMORIAM – Božidar Vojniković


Izv. prof. dr. sc. Božo Vojniković (1939. 2018.)

U 79. godini života preminuo je Božidar Vojniković, naš dugogodišnji predavač i prvi pročelnik studija očne optike, koji je na Veleučilištu Velika Gorica osnovan 2007.
U trenutku kada su rijetki vjerovali u uspjeh studija očne optike, profesor Vojniković preuzeo je njegovo vođenje i s upravom Veleučilišta preuzeo i svu odgovornost koja je išla s ustrojem novog studijskog programa. Za sve što je učinio za Veleučilište Velika Gorica, studenti i djelatnici Veleučilišta bit će mu zauvijek zahvalni

. Kako bi svoju zahvalnost dokazali, Veleučilište će utemeljiti nagradu za inovativnost za studente očne optike a koja će nositi ime prof. Božidara Vojnikovića.

Božidar Vojniković rođen je 23. prosinca 1939. na otoku Rabu. Osmogodišnju školu završio je u Rabu, a Optiku i Gimnaziju u Zagrebu. Medicinu je studirao u Zagrebu i Rijeci, 1972. položio je specijalistički ispit iz Oftalmologije u Zagrebu, a magistrirao 1973. na području Glaukoma – studija vegetativnog sustava kod tonografije.
1973. odlazi na studij Glaukomatologije u SAD te 1978. doktorira na području rigiditeta u glaukomu. Za izvanrednog profesora prvi puta bira se 1989., napisao je stotinjak naučno-stručnih radova i autor je nekoliko stručnih knjiga. Ono što se posebno može istaknuti kao doprinos svjetskoj literaturi je iz područja glaukoma, gdje je postavio zakonitost Rigiditeta oka, nadopunjeno tumačenje Tonografije, korigirao je teoriju gledanja boja s obzirom na perifernu percepciju šireg vidljivog spektra. Dao je doprinos podjeli glaukoma, odredio nekoliko sindroma i posebne forme glaukoma. Posebna mu zasluga pripada za tvrdnju u svjetskoj literaturi da je glaukom neurovaskularno oboljenje s multifaktorijalnim nasljeđem gensko-fenotipske zadanosti i ekspresije.
Profesor Božidar Vojniković dobitnik je niza nagrada, među kojima je zlatna medalja na Svjetskoj izložbi inovacija u SAD-u 1994. iz područja Optike.

Profesionalna, znanstvena i nastavna karijera
Izvanredni sveučilišni profesor, dr. sc.

Članstva, povjerenstva i projekti
AMERICAN ACADEMY OF OPHTHALMOLOGY (2001.),
član: the Board of Directors of the American Biographical Institute-ABI
Projekt:Udruženje „Albert Einstein“-2005.

Objava IN MEMORIAM – Božidar Vojniković pojavila se prvi puta na VVG.hr.