Prijava

Vaša prijava

Uspješni u prilagodbi on line nastavi – uskoro i novi on line studij optometrije


Svjedoci smo kako brzo i iznenada može doći do snažnog preokreta u našim životima. Do nedavno se mislilo i govorilo kako online studiji ne mogu pružiti kvalitetno ili jednako vrijedno obrazovanje kao kontakt nastava. Koliko god se pokušavalo uvjeriti studente ili dionike u obrazovanju kako online nastava ima svoje brojne prednosti, u tome su rijetki uspijevali. COVID-19 bolest je koja je promijenila ljude diljem svijeta i razlog zbog kojeg smo svoje navike pa i stavove morali značajno mijenjati i prilagođavati se. Nemoguće nam je odjednom postalo moguće. Nemoguća digitalizacija određenih procesa je u gotovo 30 dana postala naša zbilja i svakodnevica, a u brojnim digitalnim transformacijama vidjeli smo zapravo brojne prednosti.

Veleučilište Velika Gorica brzo se prilagodilo novim uvjetima i omogućilo studentima i nastavnicima predavanja i rad na daljinu, ne samo  preko već korištenih sustava Pretinca i Gaudeamusa, već je nastavnicima i studentima stavilo na raspolaganje korištenje Microsoft Teams-a preko Office 365 programa.

Studenti tako slušaju video predavanja nastavnika koja su, kao i u predavaonicama, interaktivna. Kako postoji mogućnost dvosmjerne komunikacije, studenti tijekom videokonferencije mogu postavljati pitanja te raspravljati o temi koja se obrađuje. Osim PowerPoint prezentacije nastavnici studentima, dijeljenjem  svoga ekrana, mogu isto tako prikazati primjere, dodatne materijale kao i kratke edukativne filmove. Preko Gaudeamusa studentima se šalju kratki testovi na kraju svakog predavanja koji služe za ponavljanje obrađenog gradiva. Također, na Gaudeamusu studenti imaju sve nastavne materijale popraćene i dodatnom literaturom te audio-vizualnim sadržajima, a putem toga sustava studenti uspješno rješavaju i kolokvije.

U svakom slučaju, prednost online nastave Veleučilište Velika Gorica je prepoznalo još prije dvije i pol godine kada je na natječaj Europskog socijalnog fonda prijavilo projekt „Internacionalizacija visokog obrazovanja“. U svojoj prijavi Veleučilište je detaljno isplaniralo  izradu novog online specijalističkog diplomskog stručnog studija optometrije na engleskom jeziku. Šest mjeseci kasnije projekt je dobio zeleno svjetlo Ministarstva znanosti i obrazovanja. Do sada je izrađen cjeloviti nastavi plan i program te kompletan online nastavni sadržaj za novi specijalistički diplomski stručni studij optometrije.

On line studij optometrije zamišljen je tako da studenti teoriju svladaju online putem što znači smanjenje troškova putovanja i smještaja za veći dio studijskog programa, dok će u Veliku Goricu morati doći samo zbog vježbi i kliničke prakse.

Svrha i cilj novog online studija jest poboljšanje kvalitete i relevantnosti hrvatskog visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju. S novim online specijalističkim diplomskim stručnim studijem optometrije na engleskom jeziku Veleučilište će proširiti izbor svojih jedinstvenih studijskih programa i povećati broj inozemnih studenata te omogućiti domaćim studentima nastavak obrazovanja nakon završetka sadašnjeg trogodišnjeg preddiplomskog stručnog studijskog programa očne optike. Na taj se način želi, prije svega, zadržati domaće studente u Republici Hrvatskoj.

Specijalistički online diplomski stručni studij optometrije omogućit će stvaranje novih mehanizama za pružanje učinkovitije zdravstvene skrbi kroz buduće specijaliste inženjere optometrije.

No, i na sadašnjim studijskim programima koji su usmjereni na primijenjene znanosti studenti su se odlično snašli u ispunjavanju svojih studentskih zadaća te će i u  sasvim novim uvjetima i izazovima ovu akademsku godinu uspješno privesti kraju.

 

Objava Uspješni u prilagodbi on line nastavi – uskoro i novi on line studij optometrije pojavila se prvi puta na VVG.hr.