Prijava

Vaša prijava

Održana završna konferencija projekta IMBY “In My Back Yard – U mojem dvorištu”


IMBY_Drazen
Završnom konferencijom te otvorenjem Reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava priveden je kraju projekt „U mojem dvorištu – In My Back Yard (IMBY) .
Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Slovenija–Hrvatska 2007.–2013. Svrha cijelog projekta „teškog“ 9,4 milijuna kuna je jačanje kapaciteta gospodarenja otpadom i to izgradnjom Reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava te Centra za ponovnu uporabu Velenje (Slovenija), kao i edukacija partnera projekta i javnosti o pravilnom gospodarenju otpadom.

Na završnoj konferenciji okupljenima su se u dvorani Gorica obratili gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, voditelj projekta Marko Ružić, Patricija Halilović iz Velenja koja je predstavila svoje sudjelovanje u provedbi ovog projekta, zatim Ksenija Jurković iz VG Čistoće, Vedran Franolić iz IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o., Alenka Centrih Ovepe 8PUP Saubermacher, Velenje), Marijan Galović i Salvator Genova koji su predstavili Komparativnu studiju gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice, Igor Doler iz šolskog centra Velenje, Kaja Flis, neovisna stručnjakinja za gospodarenje otpadom i Vinko Vučić (Zagrebački holding)  i Sanja Kalambura (VVG).

Konferencija_06
Konferencija_07
Konferencija_08

Središnji objekt za odvojeno sakupljanje, razvrstavanje i reciklažu otpada s velikogoričkog područja, vrijedan 4,5 milijuna kuna, otvoren je danas u Velikoj Gorici. Velika Gorica tako je dobila najmoderniji i ekološki prihvatljiv središnji objekt budućeg sustava gospodarenja komunalnim otpadom. Na oko 4.400 četvornih metara odvojeno će se sakupljati, razvrstavati i/ili reciklirati razne vrste otpada kao što su staklo, plastika, stari papir, tekstil, elektronički i električni otpad, drvo, zeleni otpadi, automobilske gume.

DCIM100MEDIADJI_0018.JPG

U reciklažnom dvorištu građani će moći odložiti sve vrste otpada koje se mogu odvojeno skupiti od baterija, kemikalija iz domaćinstva do sirovina poput papira,metala, plastike, organskog otpada i dr.

– Predviđeno je da građani svojim automobilima dovoze veće količine otpada od kuće ,tu će se moći ubaciti u preše da se otpad preša pa ide dalje na preradu. Građani otpad mogu besplatno odlagati kao i poslovni subjekti. Također imamo i skladište opasnog materijala i otpada koje se nalazi u kućanstvima, pa i to građani mogu tu odložiti i zbrinuti na zakonski način – rekao je Željko Galeković, direktor VG Čistoće.

Otvorenje_17

 

Grad Velika Gorica provodeći ovaj projekt želi unaprijediti sustav gospodarenja otpadom ali i podići svijest samih građana o postupanju s otpadom. Gradska nastojanja u razvijanju sustava gospodarenja komunalnim otpadom usmjerena su usklađenju s europskim normama. Grad se opredijelio za održivi razvoj na svim poljima, što podrazumijeva uravnotežen gospodarski, društveni i urbanistički razvoj u cilju trajnog očuvanja prirode i okoliša za sljedeće naraštaje Velikogoričana.

– U tom smislu  moramo sustavno opremati naš grad komunalnom, poduzetničkom i društvenom infrastrukturom i pritom održivo koristiti resurse i rješavati pitanje otpada. U okviru projekta, kojem je jedan od ciljeva, osim edukacije svih sudionika u sustavu gospodarenja otpadom i  izgradnja odgovarajuće infrastrukture za odvojeno sakupljanje otpada, izgrađeno je i ovo Reciklažno dvorište Mraclinska Dubrava na ulazu u Odlagalište neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. U njegovu  gradnju uloženo je 4,5 milijuna kuna. Mogu dodati kako je u kompletno odlagalište Mraclinska Dubrava kroz godine uloženo 32.000.000,00 kuna i to je jedno od najuređenijih odlagališta u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da će reciklažno dvorište koje sada otvaramo biti samo još jedan korak prema našem konačnom cilju, a to je zaštita našeg okoliša i održivi razvoj – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom otvaranja reciklažnog dvorišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvori: gorica.hr, VG danas i Kronike Velike Gorice