Prijava

Vaša prijava

Stručni skup – Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji


Skup_KD
Zagrebačka županija i komunalna tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije d.o.o. uz suorganizaciju Ivakopa d.o.o., organizirali su 19.04.2016. u Ivanić-Gradu stručni skup „Komunalna društva i gospodarenje otpadom u Zagrebačkoj županiji“.

Skup je bio namijenjen direktorima i stručnim osobama u komunalnim društvima koja se bave gospodarenjem otpadom te predstavnicima gradova i općina i komunalnim redarima.

Cilj stručnog skupa je uspostava komunikacije o stručnim i operativnim pitanjima, prenošenje znanja i razmjena iskustava između komunalnih društava s područja Zagrebačke županije koji gravitiraju budućem regionalnom centru za gospodarenje otpadom.

Sudionike skupa uvodno su pozdravili gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i zamjenik župana Damir Tomljenović. „Ovaj skup je dobar način da svaka komunalna tvrtka iznese svoja iskustva i upozna se s mogućnostima suradnje, jer u konačnici će morati postojati zajednički centar za gospodarenje otpadom“, rekao je Tomljenović, dodavši da Županija čeka nove upute Ministarstva zaštite okoliša oko koncepta gospodarenja otpadom.” Imali smo dobru situaciju. Bili smo pred izradom studije izvodljivosti Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a imali smo i podršku građana. Nadam se da će nakon skorih razgovora u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode biti prihvaćen koncept županijskog centra za gospodarenje otpadom i da velikih promjena, u odnosu na ono što je Županija do sada činila i predlagala, neće biti. Gradonačelnik Ivanić-Grada je podsjetio da je u planirani Županijski centar za gospodarenje otpadom na lokaciji Tarno uloženo puno truda i volje, i političke i stručne, da su se oko tog projekta svi okupili, no da se Ivanić-Grad od njega odmaknuo kada se o Tarnom počelo govoriti kao o regionalnom, a ne županijskom centru.

Direktor tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, Vlado Žigrović upozorio je na nedostatak nekih ključnih dokumenata i podzakonskih akata kako bi se mogle realizirati obaveze preuzete ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Dodao je da je namjera skupa bila okupiti direktore komunalnih tvrtki i rukovoditelje djelatnosti gospodarenja otpadom u tim tvrtkama kako bi se raspravljalo o poteškoćama, ali i pozitivnim primjerima gospodarenja otpadom.

Aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavila je v.d. načelnice Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić. Uz ostalo rekla je kako je Fond tijekom protekle dvije godine u nabavu opreme za odvojeno sakupljanje otpada i vozila za njegov odvoz, kao i u uređenje dvorišta za reciklažu na prostoru gradova i općina Zagrebačke županije uložio oko 25 milijuna kuna. Također, naglasila je da još puno treba raditi na edukaciji i informiranju javnosti kako bi se postoci odvojenog sakupljanja otpada, odnosno njegova recikliranja, osjetno povećali. Rekla je da Hrvatskoj nedostaje infrastruktura, poput sortirnica i kompostana, te da uz odvojeno sakupljanje papira, plastike, stakla i metala treba poticati i razdvajanje bio otpada.

U panel diskusiji  koja je slijedila u drugom dijelu programa sudjelovali su pročelnik za komunalnu infrastrukturu i promet Zagrebačke županije Nenad Babić, v.d. načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić, stručni savjetnik u Gradu Velikoj Gorici Marko Ružić i pročelnica za imovinsko-pravne poslove, gospodarstvo, društvene djelatnosti, komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Jastrebarskog Irena Strmečki-Šlat moglo se saznati koje natječaje planira Fond  za zaštitu okoliša u ovoj godini, što je sa budućim centrom za gospodarenje otpadom, koje projekte su u Gradu Velikoj Gorici proveli i kakvi su im planovi u budućnosti, te kako prikupljanje i odvoz komunalnog otpada funkcionira u Gradu Jastrebarskom koji prikupljanje i odvoz otpada riješava kroz koncesiju.

Kao glavni zaključci ovog stručnog skupa nametnule se tri teme koje predstavljaju zajednički problem svih okupljenih komunalnih društava, a to su nepostojanje jasno određene zakonske regulative u pogledu sustava gospodarenja otpadom, problem zbrinjavanja korisnih sastavnica otpada, posebno plastike i problem odlagališta kojima upravljaju komunalna društva, a od kojih su neka pred iskorištenjem svojih kapaciteta .

Tijekom skupa su održane prezentacije: Sustav gospodarenja otpadom komunalnog društva Ivakop, Odlagalište otpada Beljavina – Vrbovec, Gospodarenje komunalnim otpadom na području grada Dugog Sela, Odvoz otpada na području grada Zaprešića i okolnih općina s naglaskom na sustav za automatsku identifikaciju posuda, Zelinske komunalije i Sustav gospodarenja otpadom grada Velike Gorice.

Najavljujući prezentaciju VG Čistoće, sudionike stručnog skupa pozdravio je direktor, Željko Galeković, pozdravljajući inicijativu za ovakvom vrstom okupljanja.

Slika_01

Delegacija VG Čistoće (slijeva)- Ivan Peršin, Martina Sesvečan, Ksenija Jurković, Dinka Bičanić, Matija Kos, Stjepan Žugaj i Željko Galeković

Slika_02

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: (Zagrebačka županija, 19.04.2016.)


Unaprijedite svoje poslovanje