Prijava

Vaša prijava

Predstavljen Sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada


U Komunalnom centru VG Goričanka predstavljen je Sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, pilot projekt VG Čistoće i partnera Hrvatskog Telekoma i tvrtke EcoMobile, koji se provodi u Velikoj Gorici.
Sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada je rješenje koje omogućava dokazivost izvršene usluge kao i naplatu usluge sakupljanja i odvoza otpada prema volumenu i broju sakupljanja ili masi što u konačnici daje pravedniju naplatu usluge. Podaci o odvozu otpada se prenose u aplikaciju u realnom vremenu te im je moguće pristupiti s bilo koje lokacije u bilo kojem trenutku.

Uz spomenuti sustav, predstavljen je i sustav senzora „Smart Waste“ za praćenje popunjenosti kontejnera na javnim površinama te informacijsko-geolokacijski sustav „mojOtpad“ koji je prije svega namijenjen građanima kroz aplikaciju na pametnim telefonima.
Kako je naglasio direktor VG Čistoće, Željko Galeković, zasad se radi o pilot projektima, na tragu Nacrta teksta Uredbe o Komunalnom otpadu koja za cilj ima smanjenje količina nastalog miješanog komunalnog otpada te uspostavu kvalitetnog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim jedinicama lokalne samouprave, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa.

 

 

 

 

 

‘Na ovom smo projektu potvrdili da je Hrvatski telekom ne samo tehnološki lider već i nositelj društvenih promjena. Kroz projekt smo realizirali viziju pametnog grada i pretvorili je u stvarnost. Kroz ekosistem rješenja za pametne gradove omogučujemo povećanje efikasnosti upravljanja gradom uz povećanje uključenosti građana, poslovne zajednice i gradskih službi. U svim rješenjima u centru se nalazi građanin koji uživa prednosti digitalizacije i automatizacije međusobno povezanih sustava’, na predstavljanju je istaknuo Saša Pavlaković iz Hrvatskog Telekoma.

 

 

 

 

 

Nešto više o sustavima ispričao je Borna Belak, voditelj projekta u tvrtki EcoMobile. „U kamionu se nalazi centralno računalo na koje se vozač prijavljuje i koje šalje sve prikupljene podatke bežičnim putem. Očitavanje je potpuno automatizirano. Ključno je da se prilikom pražnjenja podatak o pražnjenju, odnosno očitavanju čipa na kanti koja je ispražnjena, šalje na server tek kada sustav potvrdi da je kanta zaista ispražnjena. Upravo zato je VG Čistoća izabrala sustav kojim će u potpunosti moći osigurati dokazivost izvršene usluge“, rekao je Borna Belak.
Još jedna novina koja se upravo testira u Velikoj Gorici je i sustav „Smart Waste“. Riječ je o rješenju koje putem senzora ugrađenog u kontejner za odvojeno prikupljanje otpada na javnim gradskim površinama mjeri njegovu popunjenost i bežično šalje podatke vidljive kroz web aplikaciju. Na osnovu tih podataka u VG Čistoći mogu procijeniti kada je potrebno poslati vozilo da se isprazni dotični kontejner ali i neovlašteni pokušaj otvaranja „dizanja“ kontejnera, što u konačnici dovodi do racionalnije upotrebe ljudi i vozila. Nakon nekog vremena sustav će sam predviđati koji dan bi se kontejneri trebali prazniti.

 

 

 

 

 

„Mi ćemo svoje izlaske na teren prilagoditi potrebama. Kroz ovaj sustav ćemo moći vidjeti popunjenost kontejnera i kanti te na osnovu tih informacija intervenirati“, objasnio je direktor VG Čistoće Željko Galeković.
Prezentiran je i informacijsko-geolokacijski sustav (GIS) „mojOtpad“ koji kroz mobilnu aplikaciju korisnicima pruža niz informacija vezanih uz odlaganje komunalnog otpada poput: lokacije kontejnera za određenu vrstu otpada, lokaciju zelenih otoka, lokaciju reciklažnih dvorišta, kao i kalendara odvoza otpada, kalendara prikupljanja glomaznog otpada po gradskim četvrtima i naseljima grada a moći će se naručiti i odvoz glomaznog otpada te prijaviti razne nepravilnosti.

 

 

 

 

 

U upravi VG Čistoće i Gradu Velikoj Gorici zadovoljni su implementacijom sustava u gradskoj tvrtki, te će i ubuduće poduzimati korake kojima potvrđuju da je Gorica Grad-prijatelj prirode.
„Želim iskazati zadovoljstvo što idemo u korak s vremenom, a u hrvatskim okvirima i ispred vremena. Zahvaljujem se direktoru Galekoviću i partnerima iz Hrvatskog Telekoma i EcoMobile-a, mislim da smo napravili dobar posao. Moramo građanima pružiti digitalna i pametna rješenja. Za nas korisnike mobilna aplikacija je svakako korisna i pozivam naše sugrađane da koriste ovu aplikaciju i da budu u korak s vremenom. Kao Grad smo u dugom i velikom poslu u kojem smo napravili reciklažno dvorište, nastavljamo dalje, radit ćemo manju pretovarnu stanicu i centar za ponovnu uporabu predmeta iz otpada u reciklažnom dvorištu u Mraclinu.“, poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

 

 

 

 

 

U sklopu razvoja „recycling“ pristupa u gospodarenju otpadom, ovih dana će Goričanima biti dodijeljeno i 6500 kanti za prikupljanje plastične i metalne ambalaže te papira. Time će se broj korisnika uključenih u sustav odvojenog prikupljanja u Velikoj Gorici popeti na oko 10 tisuća, odnosno 50 posto ukupnog broja korisnika usluga VG Čistoće.
Usporedno s podjelom posuda za odvojeno prikupljanje otpada nastavlja se i podjela kompostera svim zainteresiranim korisnicima usluga – vlasnicima obiteljskih kuća kako u gradskim četvrtima tako i u okolnim naseljima Grada Velika Gorica.