Prijava

Vaša prijava

Rekordna ulaganja u obrazovanje, učenicima i ove godine besplatni udžbenici i radne bilježnice i radni materijali

[]

Na području Velike Gorice u ovoj školskoj godini ukupno je 5.500 učenika osnovnih škola, od toga je 628 učenika prvašića, a ono što posebno veseli jest da je upisano 45 učenika više no prošle godine.

Grad Velika Gorica izdvaja malo više od trećine iz proračuna za predškolski odgoj, obrazovanje i školstvo, a kako navodi gradonačelnik Krešimir Ačkar, na razini Republike Hrvatske grad smo koji najviše ulaže u obrazovanje.

U dvodnevnom obilasku radova na velikogoričkim školama, gradonačelnik Ačkar podsjetio je i na produžene boravke kojih trenutno u velikogoričkim školama ima 25.

Besplatni obroci te besplatan prijevoz učenika

– Ove godine imamo dva nova boravka, u Hribaru i Habdeliću, a ono što se podrazumijeva jest da roditelji plaćaju dva eura za obrok po danu, za svu onu djecu koja idu u produženi boravak, dok sve ostalo financira Grad Velika Gorica, pojašnjava gradonačelnik Ačkar.

-Sve osnovne škole Velike Gorice imaju kuhinje u kojima se spremaju kuhani obroci, a besplatan je i školski prijevoz za sve učenike. Za taj pothvat Grad izdvaja milijun i 350 tisuća eura, navodi gradonačelnik Ačkar.

Kada su u pitanju asistenti u nastavi, gradonačelnik je danas naveo kako je novost povećanje iznosa satnice koje će od sada iznositi 4.65 eura neto, a pomoćnicima će biti plaćeni troškovi prijevoza, regresa, božićnica, uskrsnica i dara za djecu.

Ovom prilikom gradonačelnik Ačkar je podsjetio i na trenutnu izgradnju Područne škole u Dubrancu te vrtića u Kurilovcu i Kolarevoj koji će znatno povećati kapacitet i riješiti problem prenatrpanosti vrtića.

-Trenutno su u izradi idejna rješenja za izgradnju osnovne škole u Kurilovcu i izgradnje Osnovne škole Eugena Kumičića, odnosno nadogradnja na postojeću kako bismo adekvatno odgovorili na porast upisa prvašića, pojašnjava gradonačelnik Ačkar.

Srednjoškolci također besplatno putuju u škole

Vlada RH sufinancira prijevoz srednjoškolaca u iznosu od 75 posto, a preostali iznos sufinancirat će Grad Velika Gorica. Ove godine povećane su sve novčane naknade za redovne učenike s prebivalištem u Velikoj Gorici, a ove godine iznosit će 120 eura.

Od 7. rujna do 6. listopada podnose se zahtjevi za isplatom novčanih naknada. 

Ovogodišnje stipendije povećane su sa 30 na 50 učenika čime se osigurava da još više učenika ostvari pravo na stipendiranje tijekom školovanja, a Grad će dodatno nagrađivati i učenike uspješne na natjecanjima.

Objava Rekordna ulaganja u obrazovanje, učenicima i ove godine besplatni udžbenici i radne bilježnice i radni materijali pojavila se prvi puta na V'Gradu.