Prijava

Vaša prijava

Ovog vikenda Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija – “Učimo od Rimljana”

[]

Povodom Dana europske baštine, ove nedjelje, 1. listopada od 12 do 18 sati, u Arheološkom parku Andautonija bit će organizirane radionice i igraonice s temom “Učimo od Rimljana”. Izrađivat će se glinene uljanice u kalupima kao i jednostavne igračke od gline i tkanine. Program uključuje obilazak lokaliteta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama (Mali Rimljani, rimska moda i igre i dr.)

U rimsko vrijeme, od 1. do 4. stoljeća, središte današnjeg zagrebačkog područja bio je grad  Andautonija. Sačuvani dijelovi tog grada mogu se i danas razgledati u selu Ščitarjevu, svega 10-ak km od Zagreba, gdje se od 1994. godine nalazi Arheološki park. U Arheološkom parku Andautonija predstavljen je istraženi dio rimskog grada (2. – 4. stoljeće), pa tako posjetitelji na ovoj lokaciji mogu razgledati sačuvane dijelove rimske ulice, te nekoliko rimskih zgrada.

Na lokalitetu su postavljene interpretacijske ploče s brojnim informacijama o lokalitetu, razvoju rimskog grada, ali i svakodnevnom životu i nađenim predmetima. Uz lokalitet se nalazi suvenirnica i izložbeni prostor gdje posjetitelji mogu razgledati Izložbu rimskih mirisa. Na Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija posjetitelji mogu sudjelovati i u radionicama i igraonicama (mali arheolozi, rimske igre i dr.).

U slučaju da dolazite iz Zagreba, do Ščitarjeva se najbrže stiže Radničkom cestom, preko Domovinskog mosta (na drugom semaforu lijevo), od centra Zagreba cca 15 min.

Objava Ovog vikenda Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija – “Učimo od Rimljana” pojavila se prvi puta na V'Gradu.