Prijava

Vaša prijava

Edukacija i podrška raznolikosti – Cicibanci slušali inspirativno predavanje Marijane Ibriks

[]

Jučer u knjižnici, Marijana Ibriks, tajnica Udruge osoba oštećena sluha “Centar”, održala je zanimljivo predavanje starijoj vrtićkoj skupini s ranim učenjem njemačkog jezika u Dječjem vrtiću Ciciban.

Na pristupačan način objasnila je što znači biti osoba oštećena sluha te je djeci pokazala osnovne elemente znakovnog jezika. Prema podacima Svjetske federacije gluhih (WFD), diljem svijeta živi preko 70 milijuna gluhih osoba.

Danas, osobe s oštećenjem sluha koriste preko 300 različitih znakovnih jezika kako bi olakšali komunikaciju. Važno je napomenuti da su znakovni jezici potpuno različiti od govornih jezika, iako su u potpunosti funkcionalni jezici. Zbog toga što je gospođa Marijana, također osoba oštećena vida, djeca su imala priliku iskusiti korištenje bijelog štapa koji se koristi kao pomagalo za kretanje i orijentaciju za slijepe i slabovidne osobe.

Ovo iskustvo pružilo im je uvid u izazove s kojima se suočavaju osobe oštećena vida te im pomoglo shvatiti važnost podrške i razumijevanja različitih oblika invaliditeta. Zahvalnice su upućene gospođi Marijani na dragocjenom doprinosu te odgojiteljicama Renati Kokorović i Aniti Bradarić na izvrsnoj suradnji koja je omogućila ovakvo edukativno iskustvo za djecu vrtića Ciciban.

Objava Edukacija i podrška raznolikosti – Cicibanci slušali inspirativno predavanje Marijane Ibriks pojavila se prvi puta na V'Gradu.