Prijava

Vaša prijava

Došel je došel Juraj Zeleni

['jurjevo']

Jurjevo u Turopolju predstavlja jedan od najživopisnijih i najvažnijih tradicionalnih običaja kojeg vole ‘veliki’ i ‘mali’. Proslava svetog Jurja u našem kraju traje od prošlog vikenda, kada je obilježen u više mjesta poput Velike Mlake, Dubranca, Mraclina, Kurilovca, Donje Lomnice (…), a slijede proslave u drugim mjestima (danas su na redu Gradići i Kobilić), dok će se centralna proslava održati u nedjelju 28. travnja na Tuđmancu.

Blagdan svetog Jurja, zaštitnika polja i stoke, obilježava se 23. travnja, a simbolizira buđenje proljeća i plodnosti zemlje.

Obilježavanje Jurjeva u Turopolju počinje rano ujutro kada se mladići, poznati kao “jurjaši”, okupljaju i oblače u tradicionalne kostime. Ti kostimi su izrađeni od prirodnih materijala i bogato ukrašeni cvijećem i zelenilom, što simbolizira obnovu prirode. Jurjaši nose i šarene vijence, a lica su im često prekrivena maskama koje predstavljaju duhove proljeća.

Centralni dio proslave je “jurjevski krijes”, velika vatra koja se pali na javnom mjestu u selu. Vatra ima simbolično značenje pročišćenja i zaštite zajednice od zlih duhova i bolesti. Mladići i djevojke okupljaju se oko vatre, plešući i pjevajući tradicionalne pjesme koje odražavaju teme ljubavi, života i ponovnog rođenja.

Foto: Saša Baran

Poseban običaj tijekom Jurjeva je povorka “turopoljskih konjanika”, koji jure kroz selo na konjima, obilazeći domaćinstva i dijeleći blagoslove. Ova povorka simbolizira zaštitu stoke i usjeva, a konjanici su obučeni u svečane uniforme koje odražavaju povijesnu vojnu tradiciju Turopolja.

Foto: Saša Baran

Završni dio proslave obično uključuje zajedničku gozbu s lokalnim specijalitetima i domaćim kruhom. Hrana se priprema i dijeli u duhu zajedništva i zahvalnosti za obilje koje priroda pruža.

Tko je bio sveti Juraj?

Sveti Juraj jedan je od najpopularnijih kršćanskih svetaca i široko se štuje kao zaštitnik u mnogim kulturama širom svijeta. Njegov spomendan obilježava se 23. travnja i povezan je s brojnim legendama i tradicijama.

Prema najpoznatijoj legendi, Sveti Juraj je bio rimski vojnik rođen u Kapadociji, današnjoj Turskoj, u trećem stoljeću. Odlikovao se hrabrošću i vjerom, zbog čega je postao jedan od najcjenjenijih vojnika u rimskoj vojsci. No, njegova najpoznatija djela nisu vojna, već ona koja se tiču njegove neustrašive obrane kršćanske vjere.

Legenda o Svetom Jurju najčešće uključuje priču o zmaju kojeg je on ubio kako bi spasio princezu. Ova priča simbolizira borbu dobra protiv zla, a Sveti Juraj je prikazan kao simbol hrabrosti i zaštitnik slabih. U mnogim kulturama, on je zaštitnik vojnika, ali i zaštitnik mnogih zemalja i gradova, uključujući Englesku, Gruziju i Moskvu.

Sveti Juraj je također poznat kao zaštitnik poljoprivrednika i stočara, što je povezano s njegovim spomendanom koji pada u proljeće, kada se obilježava buđenje prirode i početak poljoprivrednih radova. Njegova slika često krasi crkve i javna mjesta, a mnoge crkve diljem svijeta posvećene su upravo njemu.

Kult Svetog Jurja je primjer kako se jedna povijesna figura može transformirati u simbol vjere i zaštite, ostavljajući duboki trag u kulturnom i religijskom tkivu društava diljem svijeta.

Jurjevo u Turopolju ne samo da je prilika za zabavu i druženje, već je i snažan podsjetnik na važnost očuvanja kulturne baštine i tradicija. Ovaj običaj pomaže jačanju lokalnog identiteta i prenošenju znanja i vještina na mlađe generacije, čuvajući tako bogatu povijest i običaje Turopolja živima kroz generacije.

Program preostalih proslava:

Objava Došel je došel Juraj Zeleni pojavila se prvi puta na V'Gradu.