Prijava

Vaša prijava

Poljoprivrednici strahuju: noćas zaštitite svoje voćke jer stiže nam mraz!


Stotine tisuća cvjetova voćki moglo bi kobno završiti - ako se noćas pojavi mraz.

"Strepimo, jer ako temperatura ode ispod nule mogli bi ostati bez svega, a oni koji su se osigurali nadaju se da bi se ipak nekako mogli izvući", zabrinut je Božidar, vlasnik voćnjaka iz Petrovine Turopoljske. 

Pa je Božidar svoj voćnjak za koji je digao kredit od milijun i pol kuna - osigurao. Uzme li se u obzir da godišnje proizvede 250 tona jabuka, njegov je oprez jasan. Međutim, mnogi manji proizvođači si nisu mogli priuštiti puno osiguranje.

"Ja jesam osiguran i prošle sam se godine, protiv tuče, ovog onog, svega zla, ali protiv mraza ne. Preskupo je", kaže Ivan iz Lazine Čičke. 

A to mu je bilo previše, pa riskira i pokusat će sa nekim jeftinijim oblicima zaštite od mraza.

"Molit boga, ništa drugo nas ne može spasiti", kaže Ivan. 

U tvrtki koja se bavi pronalaskom jeftinijih polica osiguranja za poduzetnike objašnjavaju da cijene za voćnjake nisu niže jer rizik je velik.

"Postojale su neke akcije osiguravajućih društava gdje su željeli osigurati samo cvijet od voćaka i to na kraju nije dobro prošlo jer su rizici bili veliki i isplate šteta su bile veće od uplaćenih premija", kaže direktor tvrtke za zastupanje u osiguranju Marko Curman. 

Pa se tako oni neosigurani nadaju da će im, ako do nje opet dođe, štetu nadoknaditi država – no od ukupne prošlogodišnje štete zbog mraza od pola miljarde kuna – država je nadoknadila 8%.

Naš gost u RTL-u Danas bio je Ivo Grgić sa Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj na Agronomskom fakultetu.