Prijava

Vaša prijava

Donja Lomnica žestoko protiv asfaltne baze: 'Ne želimo da nam djeca obole od karcinoma'


Postaje li Donja Lomnica novo mjesto pobune hrvatskih građana? Opet je u pitanju gradnja, ali ovoga puta asfaltne baze koja će im, strahuju, ugroziti njihovo zdravlje jer je predviđena u neposrednoj blizini naselja. U subotu najavljuju veliki prosvjed.

Gdje si bio 6. svibnja 2017.", pitaju stanovnici Donje Lomnice. Oni će biti točno ovdje, na prosvjedu protiv asfaltne baze koju žele smjestiti u centar njihovog mjesta. Jer radovi na gradilištu udaljeni tek nekoliko metara od Krešimirovog dvorišta su već započeli, a opake tvornice i njenog utjecaja na njihove živote u Donjoj Lomnici se itekako plaše.

"Možete i sami istraživati mnoga mjesta gdje postoje asfaltne baze, ljudi se bune, imaju problema, od raznoraznih smogova,od mirisa koji nastaju, od buke, onečišćenja raznih, preko tla, preko vode, preko svega", priča Krešimir Smolković iz Donje Lomnice.

Misle da će izgradnja asfaltne baze u Donjoj Lomnici utjecati na puno šire područje, budući je planirana 300 metara od crpilišta vode kojim se opskrbljuje područje od Turopolja do dijelova Zagreba.

"Ovdje se nalazimo praktički na samom vodocrpilištu vode koju pije Velika Gorica i Novi Zagreb, dakle to nije samo naš problem... Ovdje ima puno povrtlara, puno jagodara, hvalimo se našim jagodama, turopoljskim jagodama i pitanje je tko će sad te jagode htjet jesti", govori Dubravko Katulić, organizator prosvjeda.

U Hrvatskoj postoji 56 asfaltnih baza. U široj okolici Zagreba već ih je osam izgrađeno. Stručnjaci smatraju kako se ne bi trebale nalaziti u blizini naselja.

"Može doći do širenja tih oblaka, tih para koje sadrže različite tvari. Najveći problem su policiklički aromatički ugljikovodici koji su, neki od njih su kancerogeni", kazao je toksikolog Franjo Plavšić.

Studija utjecaja na okoliš koji je naručio investitor kaže kako nikakvih zagađenja neće biti.

"Po studiji cvijeće ide iz dimnjaka i sve je divno i krasno i jasno, nema nikakvih problema za nikoga", govori Smolković.

Dozvolu za gradnju dao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić na temelju pozitivne studije, a koji sada najavljuje zaustavljanje gradnje zbog protivljenja građana. 

Budući da mještani Lomnice sada izražavaju sumnju u ispravnost i točnost Studije utjecaja na okoliš, uputili smo hitan zahtjev Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i tražili dodatnu provjeru i nadzor.

I zaista, radovi su nedugo nakon početka obustavljeni, a strojevi su povučeni s gradilišta. 

"Koliko će taj prekid trajati, to nitko ne zna s obzirom da dolaze lokalni izbori",  nadodaje Smolković. 

I zato ove subote u 17 sati organiziraju miran prosvjed. Na njega pozivaju:

"Sve koji misle da je budućnost i zdravlje njihove djece bitno, sve one koji misle da je osim kruha njihovog svagdašnjeg i voda njihova svagdašnja bitna", smatra Dubravko Katulić.

"Jeste li zabrinuti za budućnost svoje djece? Naravno, nisam rodila djecu da bi se trovala zrakom na selu. Svi bježimo na selo kao zbog čistog zraka, a na selo nam onda dovedu asfaltnu bazu", rekla je Maja Budeš.

Čak i ako se baza izgradi, potrebne su detaljne i transparentne kontrole utjecaja na okoliš.

"Stalni, stalni nadzor. Stalna mjerenja, kontinuirana. I da to bude stalno na internetu", kazao je Franjo Plavšić

Donja Lomnica ima 1700 stanovnika. Svima je najvažnije - zdravlje njihove djece.