Prijava

Vaša prijava

Vikend prognoza Dunje Mazzocco Drvar: evo kakvo nas vrijeme očekuje sljedećih dana


U čizmama, jasno, jer zemlja je u vinogradima primila 50 do 160 litara kiše po četvornom metru. Da je nije upila, gazili biste kroz 5 do 10 centimetara vode, a u jaskanskom vinogorju voda bi vam bila i preko gležnja. Budući da je voda ipak dobrim dijelom otekla u zemlju, gazit ćete po blatu. Vidjeli smo, doduše, ovoga tjedna i što se događa ako padne toliko kiše da je zemlja ne stigne upiti. Slično se očekuje ovoga vikenda na sjevernom Jadranu, posebice u Rijeci i na Kvarnerskim otocima. Rijeka i njezina infrastruktura takvo što doživljavaju znatno češće nego Zadar, u posljednje vrijeme otprilike jednom godišnje, pa su bolje prilagođene na obilne izljeve. Ipak, na vodu na kolnicima i smanjenu vidljivost u kiši svakako valja računati!

UNUTRAŠNJOST

Nakon jutarnje kiše, nastavak petka bit će većinom suh. Na istoku i u Zagori prevladavat će sunčano i bit će toplo, oko 21 °C. Na zapadu oblačnije i svježije, dnevni maksimumi u gorju oko 13, a u središnjoj Hrvatskoj oko 16 °C. Već krajem petka snažna i obilna kiša očekuje se u unutrašnjosti Istre, zatim i u riječkom zaleđu gdje će lijevati u većem dijelu subote. Tijekom subotnjeg jutra kiša će zahvatiti sva granična područja sa Slovenijom, a poslijepodne i cijeli Gorski kotar, Liku i veliki dio središnje Hrvatske. S kišom će prolazno zapuhati pojačan sjeverozapadni vjetar i, nakon ugodnog dana s temperaturom oko 20 stupnjeva, opet će zahladiti. U Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije zadržat će i dalje suho i neuobičajeno toplo, a u rano popodne uz oko 28 °C bit će prolazno i vruće. U noći na nedjelju kiša će u zapadnim područjima ojačati, u samo nekoliko sati past će lokalno između 20 i 40 litara po četvornome metru što je količina koja je nedavno potopila maksimirski stadion. U nedjelju prijepodne proširit će se i na jug gdje će također biti obilnih izljeva te na istok zemlje gdje se i ovoga puta očekuje najmanje, između 5 i 10 litara po četvornom metru. Uz kišu i neugodan jugozapadni vjetar, nedjelja će biti svježa.

MORE

Na moru – kišno, više na sjevernom Jadranu, a osobito oko Rijeke! Od danas do nedjelje navečer na širem riječkom području očekuje se između 110 i 200 litara kiše po četvornom metru, na cijelom sjevernom Jadranu past će 50 do 150 litara, a u Dalmaciji i na jugu očekuje se između 5 i 50 litara. Troznamenkaste količine kiše u najavi svakako su razlog za nova vremenska upozorenja. Ovoga puta, narančasto upozorenje izdano je za područje sjevernoga Jadrana, a odnosi se upravo na kišu koja bi mogla izazvati bujice, izljeve manjih vodotokova te skupljanje kiše na kolnicima i platoima koji nemaju dobru odvodnju. U takvoj snažnoj kiši znatno je smanjena vidljivost pa svakako valja izbjegavati vožnju. Kiša će na području Rijeke i Kvarnera te velikog dijela Istre padati gotovo neprestano. Neugodu će pojačavati i vjetar, u subotu prolazno pojačana tramontana, a u nedjelju vrlo neugodan pulenat koji će dizati valove više od 1 metra. Temperatura će se zadržavati između 15 i 18 °C. Drugdje u subotu većinom suho, sunčano i toplo uz umjereno i umjereno jako jugo uz koje će more biti umjereno valovito, a na otvorenom srednjeg Jadrana i valovito. Najviša temperatura između 25 i 28 °C, toplo. Jaka kiša očekuje se u noći na nedjelju i nedjelju prijepodne u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a popodne na jugu. Prolazno će okrenuti na lebićadu, a zatim na pulenat koji će biti najizraženiji na zadarskom području. S olujama i vjetrom osjetno će zahladnjeti, temperatura će se s jutarnjih 24 stupnja spustiti ispod 18.

Sasvim je jasno da ovoga vikenda putovanje nije preporučeno, a vrijeme na moru neće biti ni najmanje privlačno. Dobra je vijest da se kišnom periodu nazire kraj, no o tome ćemo vas izvijestiti početkom novog tjedna, a na televiziji vjerojatno i prije, svakoga dana u vijestima u 16:30, te u emisijama RTL Vrijeme u 18:27 i 19:45, a vikendom u 19:15.