Prijava

Vaša prijava

Karlovac jedini u Hrvatskoj smanjio stopu prireza, no još uvijek je među višima


Od 128 hrvatskih gradova Karlovac je jedini u ovoj godini smanjio stopu prireza. Prema nedavno objavljenoj tablici koja obuhvaća sve gradove (ali ne i općine), u ovoj godini nije bilo prevelikih promjena. Od 128 gradova prirez se plaća u njih 102, a tijekom ove godine uveli su ga Lipik i Supetar, od onih koji su ga imali i ranije jedino ga je Ludbreg povećao i to za čak četiri posto, a Karlovac jedini smanjio, piše KAportal.hr.

No, ova pohvalna vijest je ipak samo dio priče, jer Karlovac i dalje ostaje među gradovima koji imaju jednu od većih stopa prireza u zemlji. Daleko najviše gradova, čak 42, naime, odlučilo se za stopu prireza od 10%, dok je Karlovac s, nakon smanjenja, stopom od 12% u drugoj najvećoj kategoriji, u kojoj su, primjerice i Zadar, Slavonski Brod, Velika Gorica, Pula… Najveću stopu prireza u Hrvatskoj ima Zagreb (18%), zatim Rijeka (15%), dok Vinkovci i Osijek imaju stopu od 13%.

Zanimljivo je da je u skupini gradova koji imaju prirez od 12% i Ozalj. Time je ovaj gradić jedini u Karlovačkoj županiji koji je iskoristio maksimalnu dozvoljenu stopu poreza. Općinama je visina stope ograničena na 10%, gradovima do 30 tisuća stanovnika na 12%, a većim od toga na 15%.

Ozljani su, dakle, odlučili iskoristiti dozvoljeni maksimum, dok je stopa prireza u Dugoj Resi i Ogulinu po 10%, a u Slunju 5%. Od gradova koji imaju prirez nižu stopu od Slunja ima samo Vis (3%), donosi KAportal.hr.