Prijava

Vaša prijava

Lete avioni, lete crijepovi: 'Mi to više nećemo tolerirati. Ovo je pitanje života'


Avioni lete prenisko pa lete i crijepovi s naših krovova, tvrde stanovnici Donje Lomnice koja se nalazi u koridoru kojim svaki dan lete avioni pri spuštanju u zračnu luku Franjo Tuđman.

Strpljenje su izgubili kada je prije dva dana, tvrde, zbog preniska leta otpao crijep s škole i to za vrijeme velikog odmora. Posljedice su mogle biti tragične i traže hitnu reakciju institucija.

"Samo zahvaljujući lošem vremenu djeca nisu bila na školskom dvorištu jer bi ovi crijepovi popadali po njima'', kaže Stjepan Maravić, ravnatelj Osnovne škole Nikola Hribara.

Ovo je alarm za uzbunu, upozoravaju roditelji. "Strašno je jako kada crijep padne s škole ili kuće. To se ne događa prvi put tako da smo zbilja zabrinuti'', ističe majka jednog školarca Nataša Hrenković.

Zrakoplovi kroz koridor iznad njihova sela lete sve češće i sve niže, a oštećenih kuća sve je više, žale se stanovnici. 

"Prošle godine početkom šestog mjeseca je išao avion Emeitas i palo je na sred dvorišta šest, sedam crijepova, a taman se nećakinja igrala u dvorištu", zgrožen je Božo Celić iz Donje Lomnice.

Štetu podmiruju iz vlastita džepa. Ne primaju nikakvu rentu iako žive u blizini zračne luke.

"To su ogromni avioni, koji jednostavno uljevaju strah kada prolaze kraj vas. A ljudi koji su oštećeni moraju sami dati prijavu na tenmelju policijskog zapisnika, koliko ja znam nitko još ništa nije dobio'', kaže Milivoj Dijanežević, predsjednik Mjesnog odbora Donje Lomnice. 

O problemima u Donjoj Lomnici pitali smo Ministarstvo prometa, a oni su nas ekspresno uputili na Agenciju za civilno zrakoplovstvo iz koje su poručili: "Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo zaprimila je prijavu o rušenju crijepa s krova osnovne škole u Donjoj Lomnici te je u sklopu svoje nadležnosti pokrenula postupak utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti, a nakon toga će poduzeti odgovarajuće mjere''.

Iz zračne luke kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, a iz kontrole Zračne plovidbe tvrde da avioni lete u skladu s propisanim procedurama.

"Oni tvrde da je sve po pravilniku, mi to ne možemo prihvatiti i kategorički to odbijamo ovo je pitanje života", poručuje Krešimir Ačkar (HDZ), zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Lete avioni, a s njima lete i crijepovi, tuže se Lomničani. Poručuju: to više nećemo tolerirati.