Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan općine Gradec


Gradec je svečanom sjednicom Općinskoga vijeća proslavio svoj dan. Tom prigodom općinska načelnica Ljubica Ambrušec istaknula je realizirane i projekte u pripremi.

„Na sve načine skrbimo za općinu, kako bi ona bila što razvijenija, kako bismo stanovništvu osigurali kvalitetniji život i zaustavili odlazak mlade populacije s ruralnih prostora. Tome svakako pridonosi novoizgrađena pruga Gradec-Žabno, drugi kolosijek pruge Dugo Selo-Križevci i veliki županijski projekt - gradnja vodovoda u njezinu istočnom dijelu“, rekla je Ambrušec. Naglasila je i ove godine otvoreni dječji vrtić, kapaciteta do stotinjak mališana, čija se gradnja sufinancirala sredstvima Programa ruralnog razvoja RH.

„U suradnji s Razvojnom agencijom Zagrebačke županije pripremili smo projekte kulturnoga centra i tržnice s poslovnim prostorima, koje ćemo također prijaviti za sredstva Programa ruralnog razvoja“, dodala je načelnica. Rekla je i da je nedavno potpisan ugovor o gradnji nekoliko lokalnih cesta, za što je dio novca dobiven od Zagrebačke županije.

„U očekivanju natječaja Ministarstva kulture, imamo spreman projekt potpune obnove "biskupskoga dvorca", bisera naše općine koji vapi za obnovom. U projektiranju je i gradnja nogostupa kroz Gradec, Gradečki Pavlovec, Cugovec i Haganj. To će nas stajati milijunske iznose, a povlačit ćemo ih iz europskih fondova“, istaknula je Ambrušec.

U ime predsjednika Vlade RH sjednici je prisustvovao župan Stjepan Kožić.  

„U budućnost nas čekaju izuzetno visoka europska sredstva, oko 30 milijardi eura. Ako pripremimo dobre programe i s njima povučemo europski novac možemo se značajno razvijati, posebno se to odnosi na manje sredine, poput Gradeca“, rekao je župan. Dodao je da općinama, u realizaciji njihovih projekata, pomaže i Županija, a ove godine u proračunu je bilo osigurano 27 milijuna kuna za općine i gardove.

U ime Predsjednika RH Dan općine Gradec prisutnima je čestitao gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja Općine. Počasnim građaninom proglašen je Nenad Radojčić - direktor tvrtke "Vatropromet", nagradu za životno djelo dobio je vlč. Stjepan Matoić - umirovljeni župnik župe Ranjenog Isusa, dok je godišnju nagradu Općine primio Gabrijel Pavić - najbolji na državnom natjecanju učenika strukovnih škola u CNC i CAD/CAM tehnologijama. Zahvalnicu Općine primili su Marica Kozumplik i Vladimir Mesar.