Prijava

Vaša prijava

Sanacija prometne infrastrukture EU sredstvima na području Zagrebačke županije


Zagrebačka županija iz Fonda solidarnosti EU putem javnog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja osigurala je bespovratna sredstva za sanaciju 47 klizišta nastalih uslijed erozije tla nakon potresa na području grada Jastrebarskog te općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Pisarovina.

S obzirom na učestale padaline u mjesecu svibnju, radovi se nisu mogli izvoditi u kontinuitetu, a do sada je izvedeno 75 posto ugovorenih radova i utrošeno 2,1 milijun eura. Sredstva iz Fonda solidarnosti EU mogla su se koristiti do 30. lipnja 2023. godine, no odlukom Vlade Republike Hrvatske financiranje svih započetih projekata nastavlja se iz državnog proračuna.

Osim Zagrebačke županije, sredstva iz Fonda solidarnosti EU putem javih poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sanaciju prometne infrastrukture osigurala je i Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije i to zajedno sa vaučerima u iznosu od 87 milijuna eura kojima je  osigurana sanacija 35 cestovnih klizišta, 70 mostova i propusta te 113 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 300 kilometara. Do 30. lipnja 2023. godine utrošeno je 88 posto sredstava, odnosno 77 milijuna, a preostali dio također će se nastaviti financirati iz državnog proračuna.

„Uređena prometna infrastruktura puno je više od novih cesta i mostova. Ona je temelj za daljnji gospodarski razvoj, povećanje kvalitete života kao i sigurnosti u prometu.  Ovakva financijska 'injekcija' osim što sanira oštećenja, daje i snažan gospodarski impuls s obzirom na velik broj angažiranih tvrtki i radnika. Doista je riječ o povijesnom ulaganju na području Zagrebačke županije jer vlastitim sredstvima ovakve investicije umjesto u nekoliko mjeseci, realizirale bi se desetljećima“, rekao je župan Stjepan Kožić, zahvalivši Vladi RH što je na sebe preuzela teret ostataka financiranja kao i svim izvođačima i radnicima koji neumorno tjednima rade.