Prijava

Vaša prijava

U Vrbovcu počinje gradnja pročistača otpadnih voda


Potpisan je ugovor o projektiranju i gradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Vrbovcu. Potpisali su ga danas Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, i Marko Škoberne, direktor ESOTECH-a, tvrtke koja je javnom nabavom dobila posao. Uređaj, s tri stupnja pročišćavanja, bit će projektiran za 12.200 ekvivalent stanovnika, a gradit će se u neposrednoj blizini gradskog odlagališta otpada Beljavine.

„I projektiranje i ishođenje dozvola, a onda i sama gradnja pročistača u rukama je izvođača“, pojasnio je Masten, dodavši da Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije trenutno na području Vrbovca, u sklopu projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, gradi 50 kilometara nove kanalizacijske mreže. Postojeća mreža proteže se također na oko 50 kilometara. Kada radovi završe, očekuje se da će na sustav odvodnja ukupno biti priključeno između 4000 i 5000 kućanstva.

„Izgradnjom pročistača više neće biti onečišćenja okoliša. Pročišćena voda ispuštat će se u rijeku Lonju“, rekao je Masten. Vrijednost danas potpisanog ugovora iznosi 11,1 milijun eura.

„Gradnja kanalizacije na području Vrbovca, ali i vodoopskrbne mreže, traje već dvije godine. Znam da to narušava kvalitetu života stanovnika, ali kada svi radovi budu završeni, uključujući i pročistač, grad Vrbovec će po kvaliteti vodnokomunalne infrastrukture biti u samom vrhu RH“, ustvrdio je Masten.

Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca, rekao je da se zadnje dvije godine gradi vodovodna mreža u 30 naselja (u sklopu projekta RVS "Zagreb-istok"), a kanalizacijska mreža u 13 naselja i pet ulica u samom Vrbovcu.

„Radovi su opsežni, 'raskopano' je pola grada, stanovnici pate, ali vrijednost koju ćemo na kraju dobiti daleko je veća. Osjetno će se podići kvaliteta života u gardu!“, rekao je Kralj.

Marko Škoberne, direktor ESOTECH-a, rekao je da će uređaj za pročišćavanje otpadnih voda biti sagrađen u naredne dvije godine.

U ime Zagrebačke županije današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je pročelnik za promet i komunalnu infrastrukturu Ivica Horvatinović.

Ukupna vrijednost projekta prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Vrbovec iznosi 37,7 milijuna eura.