Prijava

Vaša prijava

Godišnja skupština Saveza uzgajivača simentalskoga goveda


Godišnju skupštinu, kojoj je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, u Dubravi je održao Saveza uzgajivača simentalskoga goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM). Ministrica je ovom prigodom ponovila da će Ministarstvo poljoprivrede podržati gradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava.

„Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu, koja je strateška. Odredili smo da među tom infrastrukturom bude i centar za stočarstvo, to je u proračunu za 2024., pa se nadam da ćemo uskoro, na održiv način, započeti ovaj projekt“, rekla je Vučković. Zemljište za gradnju Centra je osigurano, projektno-tehnička dokumentacija je izrađena i čeka se građevinska dozvola. Prema riječima Damira Horvatića, predsjednika ZG SIM-a, procjena je da bi gradnja Centra koštala oko 10 milijuna eura. Temeljem dosad obavljenih razgovora, najveći dio sredstava - oko 70 do 80 posto - osiguralo bi se iz državnoga proračuna.

„Dogovor je da se prije nastavka razgovora izradi studija izvedivosti, odnosno opravdanosti ovoga projekta“, rekao je Horvatić.

Sjednici je u ime Zagrebačke županije nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković rekao je da bi se Centar za razvoj stočarstva gradio za potrebe devet hrvatskih županija.

„Deset milijuna eura za Hrvatsku ne bi smjeli biti veliki novci! Regionalni centar za razvoj stočarstva je puno više od matematike!“, rekao je Kraljičković.

Regionalni centar trebao bi pružati sustavnu stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje te uslugu cjeloživotnoga obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske.

Na skupštini ZG SIM-a, uz ostalo, govorilo se o prošlogodišnjim aktivnostima te je donesen plan rada za ovu godinu. Najavljena je i organizacija prvog „Dubravskog stočarskog sajma“, sajamske priredbe u sklopu obilježavanja Dana općine Dubrava.

Ministrica poljoprivrede stočarima je uručila priznanja ZG SIM-a za osobito uzgojno postignuće (više od deset teljenja po kravi) i najbolje rezultate u genotipizaciji.