Prijava

Vaša prijava

Župan primio najuzorniju seosku ženu i njezine dvije pratilje


Župan Stjepan Kožić primio je najuzorniju seosku ženu Zagrebačke županije za 2016. godinu Marinu Dobošić te njezine dvije pratilje Marijanu Prevarek i Snježanu Klanfar.

Marina Dobošić ujedno je, na nedavno održanom državnom izboru, ponijela i lentu prve pratilje najuzornije hrvatske seoske žene. Iz Žabnice je, u općini Farkaševac, a zajedno s obitelji, kao nositeljica OPG-a, bavi se proizvodnjom bučinog ulja. Pod bučama je 20 hektara obiteljskog i još toliko poljoprivrednog zemljišta u kooperaciji.

„Nekada smo se bavili mljekarstvom, no zbog situacije na tržištu i loše otkupne cijene nije bilo teško predložiti obitelji da prijeđe na ratarstvo, a potom i uzgoj tikve. Rodom sam iz Slavonije pa mi tikva nije bila strana. U početku smo prodavali samo koštice, izvozili smo ih, no onda smo otvorili uljaru. Danas na tržištu jako dobro stojimo, jer držimo se kvalitete“, ispričala je Marina Dobošić.

Marijana Prevarek iz Vrhovca kod Vrbovca, prva pratilja najuzornije, bavi se mljekarstvom, a Snježana Klanfar iz Jurkova Sela u općini Žumberak, druga pratilja, bavi se ruralnim turizmom. I njih dvije sudjelovale su na državnom izboru.

„U društvu je premalo prepoznato ono što sve seoske žene rade. Njihov rad, trud, doprinos ukupnosti lokalne zajednice nije dovoljno primijećen. Mislimo da to ovim projektom možemo dignuti na višu razinu i dati seoskim ženama značaj kakvog zaslužuju“, rekao je župan Kožić, dodavši da je sudjelovanje žena na državnom izboru bila i promocija njihova OPG-a i Zagrebačke županije. Prijemu je prisustvovao i zamjenik župana Damir Tomljenović.

Izbor najuzornije seoske žene krenuo je 2000. godine upravo iz Zagrebačke županije. Josip Kraljičković, tada pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, u kojemu su osmišljeni kriteriji i način izbora, na prijemu je rekao da se izborom traži angažirana žena, ona koja je drukčija, koja teži promijeniti stanje na selu, a ne ona koja ima najveću proizvodnju.