Prijava

Vaša prijava

Predstavljena knjiga „Droge, ovisnosti i nasilje“


Predstavljanjem knjige „Droge, ovisnosti i nasilje“, autora Dubravka Klarića, Zagrebačka županija je u Dugom Selu obilježila Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih oblika ovisnosti. Dubravko Klarić, član Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Zagrebačke županije, autor je desetak samostalnih knjiga, a u danas predstavljenoj progovara o problematici ovisnosti o drogama, alkoholu, duhanskim proizvodima, Internetu, kockanju i slično.

„Knjiga dodiruje različite segmente ovisnosti, a govori i o nasilju kao komplementarnom dijelu zlouporabe droga. Droge, ovisnosti i nasilje crna je trilogija koja se provlači kroz čovjekov život“,  rekao je Klarić, dodavši da je ovisnost multinacionalni problem koji prati čovječanstvo još od pradavnih vremena. „Rat protiv droge nismo dobili, ali dobivamo pojedine bitke“, naglasio je Klarić.

Uz autora, o knjizi su govorili njezini recenzenti Zoran Zoričić i Robert Torre. Zoričić je rekao da se ovisnost javlja, uz ostalo, kao simbol inicijacije u vršnjačku skupinu, te da mladima danas prijatelji i generacija postaju važniji od roditelja, dok je Torre više govorio o samom autoru, nazvavši ga „rijetkim veteranom“ koji scenu droge u RH prati od njezine nulte faze.

Na predstavljanju knjige također se čulo da Hrvatska zauzima visoko treće mjesto u Europskoj uniji po konzumaciji kanabisa i „novih droga“, poput sintetskih kanabinoida i ketamina.