Prijava

Vaša prijava

Jednim klikom do detaljnih informacija o proračunu


Proračunski podaci Zagrebačke županije od ove godine dostupni su i putem aplikacije „Otvoreni proračun“ koju možete vidjeti ovdje.

Projekt „Otvoreni proračun“ pokrenula je Hrvatska zajednica županija u suradnji s tvrtkom Coin s ciljem podizanja transparentnosti županijskih proračunskih podataka te poticanja kompetitivnost i produktivnosti javne uprave. „Otvorenim proračunom“ po prvi puta je omogućeno stvaranje unificiranog modela prikaza županijskih proračunskih podataka čime je napravljen veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu razinu.

Pomoću aplikacije građani mogu na jednostavan način saznati koliki su proračunski prihodi i rashodi, odakle novac dolazi i na što se troši, vidjeti proračunske podatke od prethodnih godina te ih međusobno uspoređivati.

Osim što je među prvima ušla u projekt „Otvoreni proračun“, Zagrebačka županija već nekoliko godina s ciljem informiranja svojih stanovnika o namjeni potrošnje proračunskih sredstava, aktivnostima i projektima koje provodi i financira te o javnim potrebama o kojima skrbi, objavljuje i Vodič za građane kroz proračun kojeg možete vidjeti ovdje.

Aplikacija će, osim općoj javnosti, koristiti i stručnoj javnosti koja se bavi javnim politikama i ekonomskim kretanjima, ali i županijskim upravnim odjelima pri izradi analiza. Na aplikaciji je omogućeno preuzimanje, kako tablica tako i grafova, što svima omogućava vrlo jednostavnu i brzu izradu prezentacija proračuna za razne potrebe.

„Uključivanje Zagrebačke županije u projekt „Otvoreni proračun“ jedan je u nizu koraka kojim želimo građanima na što jednostavniji i transparentniji način omogućiti uvid u financijsko poslovanje županije. I do sada su svi naši dokumenti bili dostupni na službenim Internet stranicama, radi čega samo dobili priznanje Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna, međutim ova aplikacija nudi čitav niz naprednih mogućnosti kako za opću, tako i za stručnu javnost“ - izjavio je župan Zagrebačke županije Kožić nadodavši kako županije na ovaj način ponovno potvrđuju svoju lidersku poziciju kada je riječ o inovativnosti, transparentnosti i prepoznavanju potreba građana.

Više o projektu „Otvoreni proračun“ možete pročitati na web stranici Hrvatske zajednice županija www.hrvzz.hr.