Prijava

Vaša prijava

Gorica dobiva centar u kojem će se restaurirati odbačeni predmeti i ponovno prodavati


Uplatom sredstava Europske unije završen je projekt “U mojem dvorištu” čiji je glavni rezultat izgradnja reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi. Ukupna vrijednost projekta je 9,39 milijuna kuna, od čega je Europska unija sufinancirala 7,96 milijuna.

“Smatramo da je to projekt od velike nacionalne važnosti i važnosti za naš grad i da smo time ukazali kojim putem će se Gorica kretati kada govorimo o zbrinjavanju otpada“, istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Tijekom projekta izrađena je usporedna studija gospodarenja otpadom slovenskog partnera Grada Velenje, koji odvojeno prikuplja i zbrinjava više od 50 posto svog komunalnog otpada, i Grada Velike Gorice, koji ovakvom udjelu već dugo vremena teži, ali je sada, sukladno novom nacionalnom Planu gospodarenja otpadom to dužan i postići. Studijom su pružene i smjernice kako to postići odvojenim sakupljanjem otpada ‘na kućnom pragu‘.

“Prvi korak u tom smjeru već je učinjen, pa su tako sve stambene zgrade u Velikoj Gorici dobile kante za odvojeno sakupljanje otpadnog papira i otpadne ambalaže, što je već u prvoj godini primjene dovelo do stopostotnog povećanja udjela odvojeno sakupljenog otpada u ukupnom otpadu na mjesečnoj razini”, rekao je gradonačelnik Barišić.

1.2.2017. Velika Gorica – Održana konferencija za novinare u povodu završetka projekta ‘U mojem dvorištu’. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Reciklažno dvorište omogućilo je VG Čistoći da sav otpad, odvojeno po vrstama prikupljen od korisnika, skladišti na jednom mjestu te pretovaruje u veće spremnike radi kvalitetnog i povoljnog prijevoza do njegovog konačnog odredišta, gdje će ga reciklirati radi proizvodnje novih sirovina. Objekt također pruža VG Čistoći kvalitetan servisni prostor za održavanje vlastitih vozila, strojeva i opreme, kakav do sada nije postojao.

“Osigurali smo višestambenim zgradama mogućnost da na kućnom pragu recikliraju otpad i time obuhvatili oko 7.000 korisnika, a plan je krenuti u daljnju realizaciju tog programa i više se približiti korisnicima te doći na 50 posto obuhvaćenih korisnika. Korisnici mogu reciklirati i u 350 kontejnera na zelenim otocima gdje mogu odvajati koristan otpad”, objasnio je direktor VG čistoće Željko Galeković.

Po uzoru na partnere iz Slovenije, cilj za bolje gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice jest izgraditi centar ponovne uporabe, u kojem se odbačeni predmeti preuzimaju, čiste, uređuju i prenamjenjuju te prodaju po simboličnim cijenama.

“Prioritet nam je izgraditi kompostanu kako bi mogli bio-otpad koji se odvojeno prikupi obraditi i koristiti ponovno za uređenje zelenih površina. Želimo napraviti i pogon za obradu građevinskog otpada koji je jako velik problem. Također, planiramo izgradnju pogona za obradu glomaznog otpada i centra za ponovnu uporabu”, zaključio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

1.2.2017. Velika Gorica – Održana konferencija za novinare u povodu završetka projekta ‘U mojem dvorištu’. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr