Prijava

Vaša prijava

Projekt DV Velika Gorica ‘Naši recepti za ljutnju’ među četiri najbolja na regionalnoj smotri

[]

Projekt Dječjeg vrtića Velika Gorica ‘Naši recepti za ljutnju’ jedan je od četiri projekata koji će biti predstavljeni na državnoj smotri 22. i 23. svibnja u Slavonskom Brodu. Odlučeno je tako jučer na Regionalnoj smotri projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske održanoj u Velikoj Gorici, a gdje je predstavljeno 12 najboljih projekata iz Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

– Rani predškolski odgoj i obrazovanje pruža jednu dobru razinu i mjesto gdje se djeca socijaliziraju, uče kulturi, ophođenju, ponašanju i funkcioniranju u društvu. Sve ono što će kasnije tijekom života proživljavati, načine koje su naučili u toj ranoj dobi na neki će se način preslikati i u kasnije djelovanje – istaknula je uvodno Andreja Silić, viša savjetnica za rani predškolski odgoj i obrazovanje te dodala kako smotra nema natjecateljski karakter već se posebna pozornost usmjerava na prikaze vrsnih primjera iz prakse koje odgajatelji i odgajateljice mogu pokušati primijeniti i ostvariti u svojoj zajednici.

Foto: Petra Škrinjarić

Projekt kojeg je osmislila odgajateljica dramsko-scenskog programa Višnja Orešković odnosi se na dječje emocije i kako se njima nositi. Ponukani specifičnim ponašanjem djeteta predškolske dobi koje je boravilo u grupi, rodila se ideja o pokretanju ovog projekta.

– Riječ je o jednom dječaku koji je plakao, odgurivao djecu, nije želio dijeliti stvari i vrlo je malo komunicira. Sve su to doživljavala druga djeca iz skupine pa je tako drugo dijete u vrtić donijelo slikovnicu Emociometar inspektora Kroka koja upravo govori o različitim emocijama koje su glavni likovi proživljavali. Tu smo mi kroz priče prolazili kroz sva emocionalna stanja, razgovarali o njima i izrazima lica – priča nam odgajateljica Orešković.

Foto: Petra Škrinjarić

S obzirom na to da je riječ o dramsko-scenskoj grupi pa su se izrađivale lutkice iz slikovnice čijom su ih dramatizacijom djeca oživljavala. Izradili su i velikog lutka Ljutka koji je živio u Ljutilištu. Djeca su tu mogla odlaziti kada su bila ljuta i razgovarati s Ljutkom. Bilo je tu i drugih emocija, pa se Ljutilište pretvorilo u Tugovalište ili Sramilište.

– Kako je vrijeme prolazilo počeli smo primjećivati promjene u ponašanju. U međuvremenu je u skupinu stigla i Ljupka, lutka koja je uvijek bila dobro raspoložena, nasmijana i vedra. Djeci se jako sviđala interakcija s Ljupkom i svi su željeli biti kao ona. Tu se rodila ideja da napravimo naše recepte za ljutnju po kojem je projekt i dobio ime – ističe Orešković.

Evo i kako glase neki od recepata za ljutnju:

Kada sam ljut…

‘…odem iz igre i jako se zacrvenim, pa odem malo u park pa se onda ohladim’

‘Ja si pojedem kockicu leda, odem doručkovati ili sjednem na klupicu’.

– Djeca imala recepte na panou, počela ih primjenjivati i ponašanje se vidljivo počelo mijenjati, osobito kod spomenutog dječaka koji je postao znatno asertivniji, verbalno i jasno izražavao svoje emocije, htio je više surađivati te pokazivao veću spremnost za suradnju i uvažavanje tuđih potreba. Možemo reći da su ciljevi našeg projekta i realizirani – naglasila je Orešković.

Uz gorički projekt na državnu smotru idu i projekti ‘Kućica za knjige’ Dječjeg vrtića Videk iz Prigorja Brdovečkog, ‘Knjiga o meni’ iz Dječjeg vrtića Zvirek iz Stubičkih Toplica te ‘Stari bunari’ iz Dječjeg vrtića Dugo Selo.

Stručni skup organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Dječjim vrtićem Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić

Foto: Petra Škrinjarić

Ova objava Projekt DV Velika Gorica ‘Naši recepti za ljutnju’ među četiri najbolja na regionalnoj smotri se prvi puta pojavila na cityportal.hr.