Prijava

Vaša prijava

Predstavljena manifestacija „Kajkavci u Lisinskom“


Izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski, poljoprivredno-gastronomski i kulturološki projekt „Kajkavci u Lisinskom“ koji će se održati 19. ožujka 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski predstavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec, te u ime organizatora manifestacije, direktor Radija Kaj, Drago Gradečak.

Kajkavci će zahvaljujući manifestaciji kroz razna kulturno-zabavna, promotivna i edukativna događanja, u svim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski (predvorju, na katu, u Maloj i Velikoj dvorani) Zagrepčanima i svim posjetiteljima predstaviti turističko-gospodarske i kulturne posebnosti grada Zagreba i svih pet kajkavskih županija. Uz brojne izlagače domaćih tradicionalnih proizvoda organizirat će se, između ostalog, modne revije, kulinarska natjecanja, književni razgovori, postrojavanje Hrvatskih povijesnih postrojbi sve do velikog večernjeg koncerta kajkavskih popevki.

„Kajkavci u Lisinskom najveći je dosadašnji projekt povezivanja, suradnje i promocije kontinentalne Hrvatske koji se ostvaruje kroz zajednički nastup na ovom susretu“, izjavio je direktor Radija Kaj Drago Gradeček.

„Domaćin ove manifestacije, Grad Zagreb, bez imalo dvojbe prihvatio je biti dio ovog projekta. Kontinentalni dio Hrvatske na kojem živi 50 posto stanovništva Hrvatske i koji čini više od 60 posto udjela u hrvatskom gospodarstvu zaslužuje da se čuje njegov KAJ“, izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.   

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić smatra da kontinentalni dio Hrvatske itekako ima što za ponuditi. „Sir Dragec, jabuka Sunčana, Kraljevina Zelina samo su neki od proizvoda s kojima će se naša županija predstaviti Zagrebu pa i ostatku Hrvatske“, izjavio je župan Kožić.

O tome kako će se Međimurska županija predstaviti na izložbenom sajmu govorio je župan Matija Posavec. „Poznato je da hrvatski sjever radi i proizvodi, ali isto tako važno je pokazati i da se zna dobro zabaviti. Međimurska županija će se predstaviti kroz gastronomiju, tradiciju i turizam. Veseli me vidjeti zajedništvo kajkavskih županija na djelu“, izjavio je Posavec.

Prepoznatljiva jela poput zapečenih zagorskih štrukli, purice s mlincima, zatim tradicionalne drvene igračke, te ponuda toplica bit će samo dio onoga s čime će se predstaviti Krapinsko-zagorska županija.

Važnost manifestacije za svoju županiju naglasila je direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec. Za nju je projekt „Kajkavci u Lisinskom“ odlična prigoda da se Zagrebu pokažu brojni prepoznatljivi tradicijski proizvodi poput Lepoglavske čipke, licitara, te bučinog ulja na koji je Varaždinska županija osobito ponosna.

Na predstavljanju manifestacije nastupili su kajkavski umjetnici Iva Ranogajec Inkret sa skladbom „Kaj vu duši“ i Mirko Švenda Žiga s popevkom „Kajkavci“.