Prijava

Vaša prijava

31,5 milijuna kuna za osposobljavanje ranjivih skupina u sektoru turizma i ugostiteljstva


U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020, Ministarstvo turizma objavilo je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.  

Poziv se nastoji odgovoriti na društvene potrebe ranjivih skupina za veću zapošljivost u sektoru turizma i ugostiteljstva, primjenom prilagođenih programa osposobljavanja i/ili usavršavanja.

Ukupna financijska alokacija u sklopu ovog Poziva iznosi 31.500.000,00 kn, od čega 85% ukupnih prihvatljivih troškova osigurava Europski socijalni fonda (ESF), a preostalih 15% osigurat će se iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000,00 kn, a najviši iznosi 2.000.000,00 kn.

Korisnicima čiji će projektni prijedlozi biti prihvaćeni osigurana je isplata predujma u iznosu do max. 40% bespovratnih sredstava, a intenzitet potpore po pojedinom projektu može iznositi do 100% prihvatljivih troškova.

Prihvatljivi prijavitelji su ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i/ili ugostiteljstva, a projektni prijedlozi trebaju obuhvatiti sljedeće ciljne skupine:
- nezaposlene (mlađi od 25 godina i/ili stariji od 54 godine i/ili osobe s invaliditetom)
- stručnjaci iz turističko-ugostiteljskog sektora (predavači u ustanovama za obrazovanje odraslih i/ili mentori praktične nastave zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu koja se organizira na radnom mjestu kod poslodavca).

Prihvatljivi za financiranje će biti projekti koji će ispunjavati niže navedene specifične ciljeve:
- poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora;
- stjecanje stručnih znanja ranjivih skupina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca;
- stjecanje općih kompetencija i mekih vještina (poput vještina komunikacije, elementarne pismenosti, proaktivnog stava i profesionalnog ponašanja, poduzetništva, gostoljubivosti i multikulturalnosti) ranjivih skupina kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca.

Natječaj je otvoren od 1.3.2017. do 3.5.2017., a više informacija o otvorenom pozivu i informativnim radionicama koje organizira Ministarstvo turizma možete vidjeti ovdje.