Prijava

Vaša prijava

Dogradnja SB Naftalan kao primjer transparentnog financiranja


Odgovore na pitanja zašto je transparentnost važna, kako pretraživati i koristiti aplikaciju Otvoreni proračun, kakvo je europsko iskustvo po pitanju otvorenosti podataka, kako aktivirati građane u području javnog djelovanja, ali i na mnoga druga dali su sudionici panel konferencije „Otvoreno o Otvorenom proračunu“.

Sudionici su osim Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županije i šibensko-kninskog župana, bili i Matija Posavec, međimurski župan, Manica Hauptman, ekonomska savjetnica Predstavništva Europske komisije u RH, matematičar Toni Milun, Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internationala Hrvatska te predstavnik tvrtke Coin, Dejan Gambin.

Cilj konferencije bio je upoznati sve građane s projektom Otvoreni proračun kojeg je prošle godine pokrenula Hrvatska zajednica županija kako bi se transparentnost županijskih proračunskih podataka podigla na višu razinu. Projekt Otvoreni proračun u kojeg su uključene sve hrvatske županije i Grad Zagreb ima za cilj na unificiran način predstaviti vizualizaciju svih županijskih proračuna po svim klasifikacijama. Također, ovo je prvi puta da jedna razina samoupravne vlasti u potpunosti jednako omogućuje građanima uvid u svoje kompletno financijsko poslovanje i to u stvarnom vremenu.

„Organizacije koje se ne mijenjaju i ne razvijaju, stagniraju i ne mogu se nositi s izazovima modernog doba. Ovo je definitivno korak dalje u transparentnosti i otvorenosti proračunskih podataka. Iako smo još na početku, ovim projektom želimo uključiti sve građane u oblikovanje županijskih proračuna. Oni moraju postati sudionici u kreiranju proračuna. Želimo postići da sve funkcionira na transparentan način koji će doprinijeti još većoj uključenosti“, rekao je Pauk.

Poznati matematičar Toni Milun isprobao je aplikaciju Otvoreni proračun te je na nekoliko primjera projekata, pomoću matematičkih izračuna, objasnio kako se sve mogu iščitati podaci u aplikaciji. Kao primjer transparentnog i racionalnog raspolaganja županijskim sredstvima naveo je projekt dogradnje Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić-Gradu čija je vrijednost 43 milijuna kuna. Pritom je zaključio da je županijsko ulaganje u ovu bolnicu u iznosu od 10 milijuna kuna profitabilno te da će povećani kapaciteti i sadržaji bolnice dovesti do preporoda cijelog tog kraja jer će od njega koristi imati restorani i trgovine, kultura i turizam Ivanić-Grada i okolice.