Prijava

Vaša prijava

Otvorena izložba ratnih crteža „Crno i crveno“


U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću postavljena je izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate „Crno i crveno“.

Crteži su nastali početkom Domovinskoga rata na novljanskoj bojišnici, a umjetnik ih je kasnije poklonio svojim suborcima iz 65. samostalne bojne ZNG-a. Danas su u vlasništvu ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata iz Ivanić-Grada.

„Na ovim crtežima je prikazano stradanje hrvatskoga naroda. Svake ih godine izlažemo u drugom gradu, kako ne bismo zaboravili ratne devedesete“, rekao je Darko Gerić, predsjednik UDVDR-a Zagrebačke županije, ogranka Ivanić-Grad. Izložbu je otvorio zamjenik župana Hrvoje Frankić.  

„Mnogi od nas utkali su najbolje godine svojega života u obranu domovine. Na žalost, danas smo svjedoci nedovoljnog poštivanja branitelja. A da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas, niti naše domovine. Mladi danas uživaju u slobodi i dišu punim plućima upravo zahvaljujući braniteljima. Ovom izložbom evociramo uspomene na ono što se ne može i ne smije zaboraviti“, rekao je Frankić, dodavši da su izloženi crteži vjeran prikaz stradavanja, egzodusa i muke. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, rekavši da je širenje istine o Domovinskome ratu najmanje što se može učiniti za one koji su za našu slobodu dali svoj život.

Središnja svečanost u prigodi Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održat će se u subotu 1. srpnja, također u Zaprešiću. Početak je u 11:00 sati.