Prijava

Vaša prijava

Župan u obilasku općine Žumberak


Župan Stjepan Kožić obišao je sa suradnicima obnovljene prometnice na području općine Žumberak - preasfaltiranu županijsku cestu od Kostanjevca do Sošica, u dužini oko 6,5 kilometara i nerazvrstanu, a sada asfaltiranu cestu od Župana do Velikog Vrha, u dužini oko 4 kilometra, s odvojcima do pet žumberačkih naselja. Rekao je da se nada da će država ubuduće za ruralne prostore, poput Žumberka, imati više sluha.

„Ako izgubimo stanovništvo u ruralnim prostorima, ako će svi žitelji biti koncentrirani oko pet ili nešto više velikih gradova, nećemo imati kvalitetnu državu. Život u ruralnom prostoru znači i očuvanje toga prostora. Moramo stvarati preduvjete da mladi ne bježe s tih prostora. Županija stoga značajna sredstva izdvaja upravo za kapitalne potpore ruralnom razvoju“, rekao je župan.

Sredstva za asfaltiranje ceste od Župana do Velikog Vrha zajednički su izdvojili Županija (600.000 kuna) i Općina Žumberak (265.000 kuna), dok je prometnica od Kostanjevca do Sošica, s oko 2,8 milijuna kuna preasfaltirana kreditnim sredstvima Županijske uprave za ceste.

Pri obilasku Žumberka županu je prezentiran i projekt Eko centra Sošice kojega je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavila Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“. Centar je zamišljen kao središnja točka gdje će posjetitelji dobiti informacije o prirodnim vrijednostima i turističkim atrakcijama Parka prirode. Uz zgradu info-centra, koja će kao i ostali objekti biti sagrađena od prirodnih materijala (drva i kamena), centar će obuhvaćati tri bungalova sa smještajnim kapacitetima, gospodarsku zgradu i ugostiteljski objekt, vidikovac, sportske terene, igralište za djecu i amfiteatar.

„Projekt Eko centar Sošice prijavili smo na natječaj namjenski raspisan za nacionalne parkove i parkove prirode s ciljem razvoja posjetiteljske infrastrukture. Nadamo se da će do kraja godine natječajna dokumentacije proći sve krugove ocjenjivanja tako da bi početkom 2018. godine počeli s provedbom projekta vrijednog 28 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj očekujemo 85 posto potrebnih sredstava, 10 posto bi trebali dobiti od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 5 posto od Ministarstva zaštite okoliša i energetike“, pojasnio je Kristijan Brkić, ravnatelj Parka prirode.

Župan je rekao da ga raduje što će se projekt najvećim dijelom realizirati europskim novcem, bez potrebe dodatnoga ulaganja od strane Općine ili Županije.

„Već niz godina govorim da bez europskih sredstava nema razvoja infrastrukture jer lokalni proračuni nažalost ne mogu financirati ovakve projekte koji su iznimno korisni za lokalno stanovništvo“, zaključio je župan.