Prijava

Vaša prijava

Sastanak ministrice Žalac s predstavnicima županija


Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac održala je sastanak s predstavnicima županija i čelnicima regionalnih razvojnih agencija na kojem se predstavljene aktivnosti vezane uz izradu novih zakona, natječaji u tijeku, kao i planirane aktivnosti.

U ime Zagrebačke županije sastanku su prisustvovali župan Stjepan Kožić i zamjenik župana Hrvoje Frankić, dok je u ime Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije sastanku nazočio njen direktor Zlatko Herček.

Tijekom sastanka je poseban naglasak stavljen na dodatnih 231 milijuna kuna namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj, a kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

„Sredstva našeg ministarstva trebaju pomoći u pripremi i zalihi projekata koje trebamo osigurati nerazvijenim dijelovima Hrvatske, prije svega da pripreme projektnu dokumentaciju i sve ono što im treba da bi apsorbirali sredstva iz EU-a”, rekla je ministrica Žalac dodavši da će 15. rujna biti objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga po Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata, za što je regionalnim koordinatorima osigurano 120 milijuna kuna kroz tri proračunske godine za pripremu projektne dokumentacije.

"Iznimno je važno da već sada krenemo s pripremama za iduće financijsko razdoblje kako bismo imali što više projekata spremnih za prijavu na sufinanciranje iz fondova Europske unije", istaknula je ministrica Žalac.

Inače, na sastanku su predstavljeni novi prijedlozi Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, Zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem Republike Hrvatske te Nacionalna razvojna strategija, a raspravljalo se i trenutnom stanju projekata na otocima te novom prijedlogu Zakona o otocima, kao i o prijedlogu Zakona o razvoju grada Vukovara.

U ime prisutnih župana i regionalnih koordinatora uvodno se obratio predsjednik Hrvatske zajednice župana, ujedno i šibensko-kninski župan, Goran Pauk istaknuvši pritom da bi novi prijedlozi zakona trebali rezultirati smanjivanjem razlike u stupnju razvijenosti na lokalnoj i županijskoj razini i boljim korištenjem poticajnih mjera. „Svi s terena, regionalni koordinatori i razvojne agencije, uključeni su u procese izrade zakona. Konačno se doista osjećamo kao čimbenici politike regionalnoga razvoja, ne samo u provedbi već i u njezinu stvaranju“ naglasio je Pauk.