Prijava

Vaša prijava

Izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja


U Kloštru Ivaniću je održana 15. državna i 20. županijska izložba izvornih i zaštićenih pasmina konja - hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka.

„Zadovoljan sam prikazanim grlima, ali ne i time što se populacija posavca zabrinjavajuće smanjuje. Time se smanjuje i biološka raznolikost na našim pašnjacima. Smanjenje broja grla rezultat je sveukupnih tržnih odnosa u našem gospodarstvu i nezainteresiranosti ljudi da budu komercijalni uzgajivači bilo koje pasmine konja“, rekao je Ivan Šubek, voditelj uzgojnog programa pri Središnjem savezu uzgajivača hrvatskog posavca.

Prema podacima od 13. rujna, na prostoru Zagrebačke županije registrirana su 863 hrvatska posavca (pastusi, kobile, omice, ždrebad). Više ih je samo u Sisačko-moslavačkoj županiji. U opadanju je i broj hrvatskoga hladnokrvnajka, stoga će država od iduće godine, prilikom proglašenja najboljih grla osigurati veće potpore uzgajivačima konja, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. A da iskoriste županijske potpore, jer sredstava još ima, prisutne uzgajivače pozvao je zamjenik župana Hrvoje Frankić. Javni poziv je otvoren do 31. listopada.

„Kroz svoj rad poštujete i promičete tradiciju hrvatskoga sela i tradiciju uzgoja konja“, rekao je Frankić, dodavši da se uz očuvanje izvornih pasmina veže i očuvanje ruralnih prostora.