Prijava

Vaša prijava

Modernizacija pruge od Zaprešića do Zaboka


Potpisan je ugovor o dodjeli sredstava HŽ Infrastrukturi za modernizaciju i elektrifikaciju željezničke pruge od Zaprešića do Zaboka. Ugovorom koji su u Zaboku potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric osigurava se 614,4 milijuna kuna, od čega 85 posto iznosa otpada na bespovratna europska sredstva (kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“), a preostalih 15 posto na sredstva državnoga proračuna.

„Ovo je po vrijednosti drugi projekt modernizacije željezničke infrastrukture u RH, koji će žiteljima koji su tradicionalno okrenuti putovanju vlakom olakšati dnevno putovanje prema Zagrebu“, rekao je ministar Butković, dodavši da investicijski ciklus ide „s autocesta prema željeznici“.

„Sektor prometa daje značajan doprinos u ugovaranju europskih sredstava. S danas potpisanim ugovorom prešli smo iznos od 8 milijardi kuna ugovorenih projekata iz fondova EU, a veliki dio njih čine upravo 'željeznički projekti'“, dodao je ministar.

Dionica željezničke pruge od Zaprešića prema Zaboku dugačka je 24 kilometra. Osim njezine temeljite obnove, rekonstruirat će se i kolodvori u Novim Dvorima, Luki, Velikom Trgovištu i Zaboku te stajališta u Pojatnom, Kupljenovu i Žeincima. Podići će se razina osiguranja na 15 cestovno-željezničkih prijelaza, sagradit će se četiri željeznička i jedan cestovni most. U tijeku je javni natječaj za odabir izvođača radova, koji bi trebali početi početkom iduće, a završiti 2020. godine.

„Modernizacijom pruge brzina prometovanja će se povećati na 120 kilometara na sat, što će putovanje brzim vlakom skratiti za više od 50 posto, a putničkim za otprilike 30 posto. Povećat će se i nosivost pruge te omogućiti prometovanje vlakovima maksimalno dopuštene mase od 22,5 tona po osovini, čime će se stvoriti uvjeti za rast teretnog prometa“, pojasnio je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Potpisivanju ugovora, uz ostale, prisustvovali su zamjenik župana Hrvoje Frankić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Frankić je podsjetio da Zagrebačka županija, zajedno s Gradom Zagrebom i Krapinsko-zagorskom županijom radi na projektu integriranoga-javnog prijevoza putnika, kojemu će željeznica biti osnova. On će stanovnicima dviju županija omogućiti bolju povezanost sa Zagrebom i osigurati kvalitetnije uvjete putovanja.

„Stoga je rekonstrukcija pruge od Zaprešića prema Zaboku od iznimnog značaja. Ono što nam još ostaje je bolja željeznička povezanost Zagreba s Velikom Goricom i pruga prema Svetoj Nedelji i Samoboru“, rekao je Frankić. Za gradonačelnika Zaprešića Željka Turka, bolja željeznička povezanost županije s gradom Zagrebom „ulog je u budućnost“.


Gradsko Natjecanje u rukometu za učenice