Prijava

Vaša prijava

Počela ovogodišnja akcija „Najljepši školski vrtovi“


U OŠ Milana Langa u Bregani održan je motivacijsko-stručni skup „Uređenje vrtova u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, centrima za odgoj i obrazovanje te učeničkim domovima u Zagrebačkoj županiji“. Time je ujedno označen i početak ovogodišnjega projekta Hrvatske radio-televizije „Najljepši školski vrtovi u RH“. Lani je najljepšim proglašen vrt OŠ Milana Langa, dok je priznanje za najljepši vrt dječjih vrtića pripalo Dječjem vrtiću „Radost“ iz Jastrebarskoga.

„Projekt je prije 23 godine krenuo s Hrvatskog radija, lani se proširio na Hrvatsku televiziju i na naše društvene mreže. Smatramo da se radi o izuzetno korisnom ekološko-obrazovnom projektu kroz kojega se djeca vraćaju prirodi, gledaju kako se oko njih razvija cvijet, plod, uče na otvorenom… Lani se na natječaj prijavilo stotinjak obrazovnih institucija, nadamo se da će ih ove godine biti i više“, ispričala je Đurđica Čočić, urednica projekta „Najljepši školski vrtovi“. Ovim projektom želi se afirmirati činjenica da se u odgojno-obrazovnim ustanovama, osim učenja, može razvijati i svijest prema organskoj poljoprivredi. Promiče se isključivo uzgoj izvornog i domaćeg bilja te prepoznavanje ljepota vlastitoga kraja i povratak tradicijskim vrtovima. U ime Županije događanju u Bregani prisustvovale su zamjenica župana Nadica Žužak i pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac.

 „Vrlo se rado uključujemo u ovaj projekt, a postižemo i dobre rezultate. Projekt je vrijedan jer potiče najmlađe da njeguju svoj odnos prema prirodi i okolišu škole koju polaze“, rekla je zamjenica Žužak.

O školskom vrtu OŠ Milana Langa govorio je profesor biologije Milan Librić, iskustva s uređenjem vrta iznijela je i ravnateljica DV „Radost“ Jadranka Stojković, predavanje „Povratak tradicijskom vrtu“ imala je Tamara Rehak Biondić iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a predavanje „Krajobrazna arhitektura vrta - kako početi“ Dobrila Kraljić, krajobrazna arhitektica.

Natječaj za sudjelovanje u projektu „Najljepši školski vrtovi u RH“ objavljen je na mrežnim stranicama HRT-a.