Prijava

Vaša prijava

Premijera dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica između dvije poplave"


U Ivanić-Gradu je održana premijera dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica između dvije poplave“. Autor filma je Zoran Ožetski, a izdavač Javna ustanova „Zeleni prsten“.

„Ideja je potekla od moje impresije, zapravo zaljubljenosti u šumu i želje da nepoznate detalje o Žutici približim širem gledateljstvu. Siguran sam da će neke vrste koje su prikazane u filmu neki ljudi prvi puta vidjeti“, komentirao je Ožecki, koji je film počeo snimati 2014. godine. Najviše kadrova snimio je 2015. i 2016., a ono što je nedostajalo, zbog nepredvidivosti šume, snimio je prošle godine u proljeće.

Šuma Žutica dio je Europske ekološke mreže Natura 2000 i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Njezina vrijednost ne ogleda se samo u bogatoj biološkoj raznolikosti, već i u činjenici da je Žutica prirodna retencija čija je svrha zaštititi naselja uz rijeku Savu od poplava.

„Žutica je posebna i u mnogočemu se razlikuje od ostalih zaštićenih područja. S obzirom da su ova i iduća godina proglašene godinama prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji, osim ovoga filma, poseban naglasak bit će na kvalitetnom upravljanju šumom Žutica“, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten“.

Trailer filma možete vidjeti ovdje.