Prijava

Vaša prijava

15. obljetnica Hrvatske zajednice županija


Svečanost obilježavanja 15. obljetnice osnutka Hrvatske zajednice županija, udruge kojoj je cilj promicanje interesa lokalne i regionalne samouprave, održana je u nekadašnjem Županijskom domu Hrvatskoga sabora.

U godini osnutka, Zajednica je brojala 11 članova, a danas su njeni članovi sve hrvatske županije i Grad Zagreb. „Drago mi je što mogu reći da je u našem Izvršnom odboru zastupljeno čak devet političkih opcija. Bez obzira na to, razgovaramo, dogovaramo se, dolazimo do zajedničkih stavova, odluke unutar Izvršnog odbora donosimo jednoglasno i vjerujem da je to ključ našeg uspjeha“, rekao je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Inače, Hrvatska zajednica županija potpisnica je dvaju važnih dokumenta – Deklaracije o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života te Deklaracije o suradnji županija i organizacija civilnoga društva, koje je jedno od temeljnih pretpostavki demokracije i stabilnosti političkog sustava.

Simboliku održavanja svečane obljetnice u Županijskome domu prepoznala je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istaknula da je zadaća ove nekadašnje institucije bila djelovati kao korektiv u provedbi javnih politika. Predsjednica smatra da je današnji županijski sustav dovoljno ojačao da postane nositelj regionalnoga razvoja što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske održavanjem sastanaka s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Po uzoru na poljski model, županije bi trebale preuzeti poslove od državne uprave koje mogu i znaju obavljati brže i efikasnije, osobito kada govorimo o povlačenju sredstava iz EU fondova.

Svečanoj obljetnici prisustvovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je rekao da je jedan od najvažnijih ciljeva aktualne Vlade osnaživanje suradnje s lokalnom i regionalnom samoupravom te da je regionalni i ruralni razvoj preduvjet održivog i sveobuhvatnog razvoja Hrvatske.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar uprave Lovro Kuščević, ovom je prigodom govorio o Nacionalnom planu reformi za 2018. godinu. Pritom je posebno istaknuo utvrđivanje modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije, čiji je krajnji cilj poboljšanje funkcionalne raspodjele nadležnosti i učinkovitosti jedinica lokalne i regionalne samouprave. Također, najavio je strukturne promjene kojima će doći do spuštanja dijela poslova ureda državne uprave na županijske razine.

Okupljenima se obratila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Povodom 15. obljetnice Hrvatske zajednice županije dodjeljivane su i zahvalnice, a jedan od dobitnika bio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić – koji je ujedno i najdugovječniji župan u Republici Hrvatskoj s pet mandata osvojenih u kontinuitetu.

Također, svečanosti su prisustvovali predsjednik i potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan i Zvonko Kunić.