Prijava

Vaša prijava

Županiji darovano zemljište za gradnju nove zgrade SP Gornja Bistra


Župan Stjepan Kožić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su danas ugovor kojim se Zagrebačkoj županiji prenosi u vlasništvo državno zemljište na području općine Bistra, ukupne površine 64.300 četvornih metara, za gradnju nove zgrade Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi.

Vrijednost darovana zemljišta je oko milijun kuna i na njemu se, osim gradnje bolničkoga kompleksa, planira urediti park, sagraditi dječje igralište prilagođeno osobama s teškoćama u razvoju, osigurati parkirališni prostor...

- Radostan sam što je došlo do potpisa ugovora koji je značajan ne samo za općinu Bistra i Zagrebačku županiju, nego i cijelu RH. Ugovor je temelj za početak realizacije projekta gradnje nove bolnice, jer postojeći objekt u kojemu je smještena - dvorac iz 1773., ne zadovoljava specifične potrebe pacijenata. Za realizaciju projekta Županija se i financijski pripremila i proračunom je osigurala milijun kuna za izradu projektne dokumentacije. Vjerujem da će ona biti izrađena kroz kraće vrijeme i da će se potom, jer radi se o općem interesu, iznaći i sredstva za samu gradnju - rekao je župan Kožić.

Preliminarni izračuni govore da bi gradnja koštala oko 70 milijuna kuna, a župan vjeruje da će se dio sredstava osigurati i kroz europske fondove. Ministar Goran Marić je rekao da je ovo jedna od 1300 odluka o darovanju državna zemljišta u korist jedinica lokalne samouprave, ali posebno važna jer je ona „predmetom brige i liječenja djece“.

- Djeca su okosnica svih vrijednosti u životu - rekao je ministar, podsjetivši da je upravo aktualna Vlada RH omogućila darovanje državne imovina općinama, gradovima i županijama, jer oni, rekao je, najbolje znaju kako je iskoristiti.

- Imovina koja je u većini slučajeva bila zapuštena i propadala je sada dobiva svoju funkciju - dodao je ministar.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekavši da je nova bolnica 'nasušna potreba' za bolje i kvalitetnije liječenje djece.

U postojećoj zgradi bolnice ima 110 kreveta i u njoj se liječe najteži bolesnici dječje dobi iz cijele RH.

 - U pojedinim sobama smješteno je i po 12 bolesnika i konstantno imamo problem s prostorom. Nova zgrada bolnice to bi riješila i djeca bi boravila u solidnijim uvjetima - rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj bolnice. Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i načelnik Bistre Krešo Gulić rekavši da će Općina za novu bolnici osigurati svu potrebnu infrastrukturu, a odreći će se i komunalnoga doprinosa prigodom njezine gradnje.

Na potpisivanju ugovora bio je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike