Gradska društva Crvenoga križa Vrbovca, Svetog Ivana Zeline, Dugog Sela, Ivanić-Grada, Jastrebarskoga i Samobora uključena su u program zapošljavanja žena "Zaželi", čija se provedba financira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Provedbu programa pomaže i Zagrebačka županija, koja je društvima Crvenoga križa donirala osobna vozila. Društva Crvenoga križa Vrbovca i Svetog Ivana Zeline vozila su dobila krajem lanjske godine, a danas su ona uručena i ostalim društvima. Ključeve je ravnateljicama društva Crvenoga križa Jastrebarskoga, Samobora, Ivanić-Grada i Dugog Sela uručio župan Stjepan Kožić. Ukupna vrijednost svih šest vozila je oko 900.000 kuna.

- Uključili smo se u program "Zaželi" donacijom vozila, kojima će se lakše dolaziti do korisnika programa, a povećat će se i sigurnost žena koje, u sklopu programa, brinu o starijim osobama i obilaze ih u njihovim kućanstvima. Zahvala društvima Crvenoga križa koji provode ovaj izuzetno kvalitetan, vrijedan i financijski značajan program. Nadam se da će unutar županije biti još onih će se uključiti u njega i, u budućem periodu, pripomoći starijim osobama da lakše žive - rekao je župan Kožić.

Kroz program "Zaželi", kojega u županiji provode društva Crvenoga križa, zaposleno je više od 90 žena koje brinu o više od 500 starijih osoba. Program obuhvaća pomoć u kući, poput obavljanja osnovnih kućanskih poslova, pripremanja jednostavnih obroka, plaćanja režija, donošenja lijekova... Korisnike projekta i opseg usluge koja im se pruža odabrali su centri za socijalnu skrb.

- Donacija vozila od iznimnog je značaja za naša društva, jer većina nas ili posjeduje stare automobile ili ih uopće nema. Donirana vozila pomoći će nam da kvalitetnije radimo i širimo naše projekte - rekla je Gordana Kocaj, ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa Dugo Selo. Zahvalu na doniranim vozilima uputio je i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, rekao je da bi primjer Zagrebačke županije trebale slijediti i druge županije jer bi se tako "za ljude koji trebaju našu pomoć moglo učiniti daleko više".

Projekt "Zaželi", podsjetio je Markt, ima dvije razine korisnika - žene starije od 50 godina koje imaju lošiju poziciju na tržištu rada i ljude treće životne dobi kojima je kvaliteta života ispod one koju "sami sebi priželjkujemo".