Prijava

Vaša prijava

Sajam gospodarstva u Zaprešiću


Tradicionalno uoči proslave Dana grada, održan je sajam gospodarstva u Zaprešiću. Okupio je 240 izlagača iz zaprešićkoga kraja, županije i susjedne Slovenije.

„Obrtnicima se pomaže i ovakvim sajmovima. Usporedimo li broj obrta u Zaprešiću s 2010., manje nas je, no usporedimo li ga s prošlom godinom ima nas više. Zadovoljni smo, nadam se da ćemo doći i do 'zlatnih vremena' kada nas je bilo preko tisuću“, komentirala je Jasenka Jančić, predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešić, koje je organiziralo sajam. Porast broja obrta, rekla je, događa se i zbog poticajnih mjera samozapošljavanja. Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, koja je sajam i otvorila, rekla je da se u Ministarstvu radi „na tri kolosjeka“.

„Pokušavamo napraviti zakonodavni okvir tako da olakšamo poslovanje gospodarstvenicima, s druge strane radimo na administrativnom rasterećenju gospodarstva i treća stvar je da financijska sredstva koja su za poslovanje nužna učinimo što dostupnijima, kroz kredite s povoljnom kamatom i bespovratnim potporama, što iz nacionalnih izvora, što iz EU fondova“, rekla je pomoćnica ministra. Uz Ministarstvo, pokrovitelj sajma bila je i Zagrebačka županija.

„Ponosni smo i svjesni toga da su obrtnici i poduzetnici dali veliki doprinos činjenici da je Zagrebačka županija u samom vrhu RH kada govorimo o gospodarskim rezultatima. Način na koji pomažemo poduzetnicima je i pokroviteljstvo ovakvih sajmova i sufinanciranje gospodarskih manifestacija. Svjesni smo činjenice da poduzetnici negdje moraju prezentirati svoje proizvode“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da je u samom završetku ocjena projekata koje su poduzetnici i obrtnici kandidirali za bespovratna sredstva Županije.

„U proračunu smo rezervirali 7 milijuna kuna, a sredstva će biti isplaćena do kraja godine“, rekla je.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je da sajam gospodarstva potvrđuje da je zaprešićko gospodarstvo, napose ono malo, žilavo, da stvara i privređuje.

„Zadaća nam je, kroz razvoj komunalne infrastrukture i poticajne mjere, stvarati pretpostavke za privlačenje investitora. Ove smo godine smanjili komunalni doprinos za proizvodne djelatnosti sa 68 na jednu kunu“, naglasio je Turk.