Prijava

Vaša prijava

Sjednica Savjeta za socijalnu skrb


Sjednicu je održao Savjet za socijalnu skrb Zagrebačke županije. Prihvaćeno je izvješće o prošlogodišnjem radu i usvojen plan rada za ovu godinu. Sjednica je održana u Domu za starije osobe Bistra. S radom ove ustanove prisutne je upoznala ravnateljica Doma Snježana Filipović, i sama članica Savjeta za socijalnu skrb. Dom je otvoren 2009., skrbi o pokretnim i nepokretnim osobama, a ujedno je i prvi privatni specijalizirani dom za oboljele od Alzheimerove bolesti i demencije.

 „Državni i županijski domovi imaju ogromne liste čekanja, a i mi 'imamo pritisak', naročito za teže slučajeve zdravstvene njege. Međutim, već duže vrijeme smo suočeni s nedostatkom zdravstvenoga osoblja, što se odrazilo i na naše poslovanje. Lani u rujnu smanjili smo kapacitet, na način da sada primamo samo onoliko korisnika koliko ih adekvatno možemo zbrinuti“, rekla je ravnateljica Filipović, dodajući da je rad medicinskih sestara i njegovateljica daleko teži u domovima socijalne skrbi nego u bolničkim ustanovama, pa svatko tko ima priliku odlazi raditi u bolnicu.

Član savjeta Rudolf Vujević podsjetio je da na prostoru županije nema državnoga doma socijalne skrbi, a potrebe na terenu su, rekao je, velike.

„Postoji niz programa koji se mogu sufinancirati u privatnim domovima. Županije, gradovi i općine se moraju aktivnije uključiti u socijalno planiranje, pa stoga i inicirati izmjene zakona. Ne može država riješiti sve probleme“, rekao je Vujević.

U planu rada Savjeta za ovu godinu stoji uz ostalo da će ovo savjetodavno tijelo predlagati razvoj mreže potrebnih kapaciteta socijalnih usluga, obilaziti ustanove socijalne skrbi kako bi se upoznalo s njihovim radom, surađivati s ravnateljima zdravstvenih ustanova, centara za socijalnu skrb, organizacijama civilnoga društva ...