Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Goričani prebogati za besplatne udžbenike

Goričani prebogati za besplatne udžbenike

Večernjakova tribina u dobro popunjenoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta pokazala je kako postoji potreba za dijalogom građana i onih koji vode Grad Veliku Goricu. Iako je i u svojem prvom mandatu gradonačelnik Dražen Barišić govorio kako su njegova vrata otvorena za građane ova tribina je, nakon 6 godina, prvi konkretni pokušaj dijaloga.

Gradonačelnik i njegovi zamjenici pokazali su kako im je malo problematično kratko i jasno odgovori na konkretna pitanja i kroz njihove govore bi se obično provlačili izgovori ili su se udaljavali od teme. Jedino je pročelnik Upravnog odjel za komunalne djelatnosti i promet, Dubravko Katulić, bio kraći i konkretniji u izjavama. Dražen Barišić je prečesto ponavljao kako se radi po zakonu, kao da postoji sumnja da javna uprava radi drugačije. Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos opet vodi ratove sa strukom koju optužuje zbog zastoja s obnovom drvenog mosta između Kuča i Rakitovca, a zamjenik Ervin Kolarec je na dugo i na široko odgovarao na pitanja. Savjet za sljedeći put (ako će ga biti): odgovarajte samo ono što vas se pita. Gradonačelnik je proturječio sam sebi kad je nabrajao razloge zbog gužve u Školskoj ulici, zaboravljajući pri tome da je niz njegovih odluka doveo do takve situacije. Tako smo mogli čuti i to kako Grad Velika Gorica ne može učiniti ništa u svezi visoke cijene grijanja pa lopticu prebacuje na Vladu. Isto tako obećali su i naknadne isplate subvencije onima koji su ih prije dvije godine propustili dobiti. Naravno to nije populizam. 

Goričani s dobrim plaćama i lijepim kućama ne smiju dobiti besplatne udžbenike

Gordana Lazić ukazala je na problem tržnice i njezine lokacije i govorila je o zahtjevu roditelja za besplatnim udžbenicima koje bi trebao omogućiti grad.

Gradonačelnik Dražen Barišić joj je odgovorio da je to što drugi gradovi i općine dijele besplatne udžbenike samo jeftini populizam. Rekao je da mnogi naši sugrađani imaju dobre plaće i lijepe kuće pa nema smisla da dobiju besplatne udžbenike. Kao rješenje spominjao je i crno tržište i nabavku udžbenika iz povrata tj. onih koji su se već koristili u nastavi. Izgleda da gradonačelnik nije vidio kako izgledaju ti udžbenici nakon korištenja i nije svjestan činjenice da je dosta udžbenika predviđena da se u njih upisuju ili rješavaju postavljeni zadaci pa kao takvi nisu pogodni za ponovno korištenje.

Za naše najsiromašnije sugrađane ipak je predviđeno nešto manje od 500.000 kuna kako bi oni ipak mogli dobiti besplatne udžbenike.

Promjene u javnom prijevozu

Gradonačelnik Dražen Barišić najavio je i promjene u javnom prijevozu. Nekoliko puta je naglasio kako je ZET gubitaš, a obećao je da će biti novih autobusnih linija. Loša vijest za naselja oko Velike Gorice je da se planira zamjena prijevoznika što znači da ih ne bi više vozio ZET. Budući da nije bilo riječi o jedinstvenoj tarifi tu vidimo opasnost da će građani okolnih naselja morati kupovati dvije karte, jednu do Velike Gorice kod svojeg prijevoznika, a drugu dalje prema Zagrebu od ZET-a. Takvo rješenje bilo bi vrlo loše i uopće nije u interesu građana pa se nadamo da do takve kombinacije neće doći. Već dugi niz godina govori se o jedinstvenoj tarifi na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba i u kombinaciju s drugim prijevoznikom za okolna naselja moglo bi se ići samo ako se takav tarifni sustav uspostavi. 

Online tribina

Pitanja na tribini postavljali su prisutni u dvorani. Pitanja koja su postavljana putem telefona ili slanjem na e-mail adresu gradska@vecernji.net nisu postavljana, a novinarka Lana Kovačević je obećala da će te odgovore pokušati dobiti te objaviti u sljedećih mjesec dana.

Portal VG Online ovdje donosi tek opći dojam s tribine, a detaljno ćemo se njome pozabaviti u danima koji slijede. Svaki dan budemo obradili neku temu s tribine ili teme koje uopće nisu došle na red, a građane zanimaju. Isto tako budemo donosili i svoje prijedloge. Nadamo se da će ova tribina, i niz tekstova koji će sigurno slijediti, potaknuti našu lokalnu upravu da počne slušati građane, da djeluje proaktivno, a ne da samo gasi požar kada se previše rasplamsa. Bez obzira na stranačke boje ili neke druge pripadnosti, trebalo bi uvijek raditi što je u najboljem interesu za grad i društvo u cjelini.

Kontakt

Ako imate kakav prijedlog, komentar ili želite objaviti tekst na ovu temu pošaljite nam mail na adresu info@velikagorica.com ili komentirajte na našoj Facebook stranici VG Online.


Imate pravo znati