Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Internet

Što je to RSS i zašto bi ga svaka web stranica trebala imati?

Što je to RSS i zašto bi ga svaka web stranica trebala imati?

RSS feed je funkcionalnost koja omogućuje pristup podacima o novoobjavljenom sadržaju neke web stranice koji se isporučuju u standardiziranom, strojno čitljivom formatu. Sadržaj RSS feeda najčešće je lista objavljenih članaka s naslovom, kratkim opisom, linkom, datumom objave, autorom i slikom.

Umjesto da svako malo posjećujete web stranice koje su vam zanimljive RSS vam omogućuje jednostavnije informiranje i štedi vam vrijeme. RSS feed možete pratiti uz pomoć nekog RSS čitača. To može biti obična aplikacija na vašem računalu, tabletu ili mobitelu. Nedostatak aplikacija je taj što će one trebati svako malo dohvaćati feedove s vaše liste ako želite da informacije budu aktualne. Ako koristite više od jednog uređaja onda budte imali problem s praćenjem što ste pročitali, a što niste.

Naša preporuke je da koristite neki web rss čitač (Feedly, Inoreader, The Old Reader). Oni sami dohvaćaju sadržaje s vaše liste RSS feedova pa čim otvorite čitač svi novi članci će vam biti na raspolaganju bez čekanja. Ako pratite vašu listu s više uređaja uvijek budete imali informaciju što ste pročitati, a što niste. Neki od navedenih čitača imaju i aplikacije za mobitele i tablete ali one djeluju u sinkronizaciji sa svojim web servisom pa su daleko bolje rješenje od običnih aplikacija koje same dohvaćaju feed.

Ako vam je sve to prekomplicirano i samo želite doznati što je novo možete potražiti neki od sakupljača vijesti (news aggregator). Jedan takav nalazi se na stranici velikagorica.com/vijesti/ i prati što objavljuju lokalni mediji ali i što o Velikoj Gorici pišu ostali portali. Na listi izvora možete vidjeti koje sve medije pratimo.

Kako da dodam RSS feed na svoju web stranicu?

Ako koristite neki CMS otvorenog koda (Wordpress, Joomla!) najvjerojatnije je na vašoj stranici već uključen RSS feed. Ako nije uključen to možete vrlo lako napraviti u postavkama.

Koristite li neki CMS zatvorenog koda što ga je napravila neka tvrtka ili pojedinac tu se stvari već malo kompliciraju. Većina tih zatvorenih rješenja ili nema funkcionalnost RSS feeda ili ne producira ispravan kod. Neke od velikogoričkih web stranica nemaju RSS feed ili su ga promjenom CMS rješenja izgubile pa je to jedan od razloga zašto nekih zanimljivih velikogoričkih web stranica nema na našoj listi izvora.

Kako korisnici znaju da moja stranica ima RSS feed?

Uobičajeno je da se link na RSS objavi na naslovnoj stranici, na stranici rubrike (ako imate feedeve za svaku rubriku) ili na podnožju stranice. Za link možete iskoristiti standardnu RSS ikonu ili jednostavno u opisu navedete da je to RSS feed. To će omogućiti običnim korisnicima da jednostavno dođu do linka za RSS feed. Neki portali imaju posebnu web stranicu gdje su navedeni dostupni RSS feedovi npr. www.24sata.hr/rss.

Napredni korisnici će iskoristiti mogućnost u uvid izvornog koda vaše stranice i u njemu će pronaći link, ali nemojte se pouzdati u to.

Zašto je cijeli tekst članka u RSS feedu?

Neki CMS-ovi u RSS feedu isporučuju cijeli sadržaj članka. To nije obavezno i obično se može promijeniti u postavkama CMS-a ako se radi o nekom CMS-u otvorenog koda. Za ostale CMS-ove obratite se programerima.

Da li je RSS feed važan za SEO?

RSS feed direktno ne utječe na SEO, ali većina tražilica ga koristi da bi dohvatila informaciju o novom sadržaju. Puno je veća vjerojatnost da će vaš sadržaj biti prije indeksiran ako imate RSS feed. Čak i na nekim web stranicama koje relativno rijeko objavljuju sadržaj GoogleBot zna provjeriti i dohvatiti RSS feed i više od stotinu puta dnevno. Na jako posjećenim stranicama koje objavljuju više od stotinu članaka dnevno GoogleBot skoro svaku minutu-dvije dohvati RSS feed.

Kako je RSS feed strukturiran i jednostavniji za računalnu obradu moguće je da će tražilica bolje razumjeti vašu stranicu. To naročito pomaže ako web dizajner nije napravio html po pravilima struke.


Javna rasprava o proračunu

Fašnik Digeneš