Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Alan Šembera - 18 odgovora

Alan Šembera - 18 odgovora

MOST nezavisnih lista na izbore izlazi samostalno sa svojim kandidatom Alanom Šemberom. Njegovi zamjenici su Danijel Pukšić i Marko Šimac. Službena web stranica kandidata je www.alansembera.com. Ocjene su od 1 do 5.

1. Kako bi ocijenili mandat gradonačelnika Dražena Barišića? Možete li konkretno navesti što ocjenjujete pozitivnim, a što negativnim?

Ocijenio bi sa 2. Mislim da je to beskorisno propuštenih 8 godina, u kojima je grad mogao jako napredovati. Ništa strateški, bitno za grad I konkretno gradska vlast sama nije napravila. Obilaznica, Domovinski most, aerodrom, autoput, nema nikakve veze sa gradskom vlasti. Dvorana je premala, bazen koji se gradi je premalen, tržnica je uništena, grijanje nije riješeno, na Čiču se I dalje šljunčari, kanalizacije nema, VG je spavaonica I potpuno neprepoznatljiva. Pozitivna ocijena jedino za uređenja Gradića I što nije napravio još veću štetu.

2. Smatrate li da gradonačelnik može uspješno obavljati i dužnost saborskog zastupnika? Da li bi trebalo donijeti zakon koji će to onemogućiti? Da li bi bila odredba da jedna osoba može obnašati dužnost gradonačelnika samo dva puta (osam godina)?

Moja inicijativa je ograničiti mandat gradonačelnika I župana na 8 godina. Inače, imate populizam, uhljebe iliti vojsku glasača, rođački I kumski kapitalizam, kriminal, jednom rječju Bandića I njegovu lokalnu kopijicu. Svako umnažanje funkcija treba zabraniti; takvi tipovi postaju sami sebi svrha – boli njih za ljude… Očekujem da se objavi gradnja fontanica u Velikoj Gorici!

Inače, ne znam čemu služe saborski zastupnici koji nikada nemaju ništa za reći?! Dekor? Balast? Nepotrebni trošak? Sve u svemu, paradoks!

3. Tramvaj do Velike Gorice ili brza gradska željeznica? Birajte jedno. Zašto?

Tramvaj naravno. Ovih par kilometara udaljenosti tramvaj može bez problema brzo proći. Gradska željeznica ima druge standarde.

4. Ocijenite javni gradski prijevoz u Velikoj Gorici. Što bi napravili na njegovom poboljšanju?

1,5. Ustanovio bi VG prijevoz. Gradski prijevoz nije luksuz već osnovna potreba – prioritet broj 1. Dao bi struci da detaljno analizira potrebe I predloži riješenje. Naš prijedlog je uvođenje manjih ekoloških autobusa, ili čak kombija, koji bi vozili češće I to na kružnim trasama. Po potrebi bi uključio privatnike za pojedine linije. VG se mora povezati sa Kvaternikovom trgom linijom koja prometuje po VG obilaznici, a ne po aerodromskoj cesti. Nitko u VG selima ne bi smio hodati do stanice duže od 200 metara.

5. Koliko dugo će ZET držati kartu od 4 kune?

Zna se  - do završetka izbora.

6. Što kažete na ideju da se u velikogoričkim školama održava izborna nastava kajkavskog jezika i proučavanje lokalne povijesti i tradicije? Recimo da umjesto 2 sata vjeronauka djeca imaju samo jedan, a drugi sat da bude kajkavski?

Mislim da je bolje da uče još jedan strani jezik, a kajkavski da bude izborni, pa tko voli neka izvoli. Ako uče kajkavski onda mogu učiti i glagoljicu.

7. Grad Velika Gorica u postotku najviše izdvaja za obrazovanje u odnosu na druge gradove. Znate li kako su raspodijeljena sredstva iz proračuna za obrazovanje, koja je struktura troškova? Što bi promijenili?

Nije mi jasan taj podatak, sumjam opet na neki brojčani inženjering…  U svakom slučaju dao bih više za STEM obrazovanje I sport; danas djeca samo sjede, ne kreću se, treba ih potaknuti na kretanje. STEM obrazovanje je strateško usmjerenje posebno za manje narode kao naš; teško ćemo na zelenu granu sa previše društvenjaka.

8. Znate li do kada je predviđena eksploatacija jezera Čiče? Možete li navesti konkretne poteze koje budete napravili u svojem mandatu kako bi se iskoristio njegov potencijal?

Do 2030 godine!? Sramota! Kakvo nasilje nad prirodom I zaštitom okoliša. Ne da možemo navesti konkretne poteze već imamo pripremljen projekt o VODNOM EKOSUSTAVU VELIKE GORICE I TUROPOLJA, gdje detaljno obrađujemo zaštitu od poplava, zaštitu bazena pitke vode I navodnjavanje turopoljskih polja. Središnja točka je jezero Čiče, kojem smo namjenili ono što je već davno trebalo postati: SPORTSKO – TURISTIČKI – UGOSTITELJSKI – ZABAVNI CENTAR, tj. centar turističkog života cijele zagrebačke županije I grada Zagreba. 

9. Imate li plan i što će Velika Gorica napraviti povodom uvođenja jedinstvenog poreza na nekretnine?

Porez na nekretnine NE SMIJE biti dodatni namet za građane I stanovnike VG I Turopolja.

10. Kako ocjenjujete rad gradskih poduzeća? Znate li kako ona posluju? Imate li plan kako unaprijediti njihovo poslovanje?

Ocijenio bi sa 2-3. Osnovna stvar kod komunalnih poduzeća je to da ne smiju biti zaštićeni entiteti koji služe za uhljebljivanje stranačkih jataka I rođaka, već trišno orjentirane firme koje svoje usluge nude na tržištu. Svakako razmotriti modele povećanja efikasnosti I profitabilnosti. Vjerujem da ću prvo tražiti detaljnu reviziju poslovanja. Model spajanja svih komunalnih poduzeća u jednu firmu je potencijalna opcija.

11. Kako ocjenjujete otvorenost rada lokalne samouprave? Što bi konkretno napravili da se ona poboljša? Znate li što je to Open government doktrina?

3. Osnovi moto nam je GRAD U SLUŽBI GRAĐANA. Krenuo bi sa digitalizacijom poslovanja, poslovanjem bez papira, gdje bi se značajno povećala transparentnost,brzina i efikasnost poslovanja. Postepeno bi uveo i stimuliranje zaposlenika, uvođenjem varijabilnog dijela plaće, koji bi ovisio o realizaciji.

12. Kako ocjenjujete suradnju Grada Velike Gorice i gradski četvrti i mjesnih odbora? Što kažete na tvrdnje da se puno više radi u mjestima i četvrtima gdje su na vlasti iste političke opcije kao u gradu? Smatrate li da je to u redu?

To je činjenica i vrlo žalosno; sramota za demokraciju, kojom se ponosimo. Nikada tako na zelenu granu.

Značajno treba stimulirati i poticati građanski/mjesni aktivizam, kao bi se ljudi počeli brinuti i angažirati oko svoje ulice, mjesta, sela, kvarta. Tko bolje zna što im treba od njih samih? Tu počinje demokracija. Ako sredimo svoju najbližu okolinu i naučimo kako se to efikasno radi, puno ćemo lakše shvatiti i odabrati u lokalnoj i državnoj politici.

13. Koje konkretne mjere bi donijeli da poboljšate poduzetničku klimu u Velikoj Gorici? Što kažete na tvrdnju da poticaji donose više štete nego koristi?

Poduzetnici su naše blago, i treba ih maksimalno podržati u njihovim poslovnim poduhvatima. Educirati ih, pomoći oko bankarskih kreditnih linija, EU fondova, edukaciji radne snage koja im je potrebna.

Posebnu pažnju treba posvetiti poljoprivredi i OPGima. Ekološka proizvodnja hrane velika je prilika za Turopolje, prvenstveno zbpg milijunskog tržišta odmah pokraj nas. Navodnjavanjem omogučiti aktivnu i modernu poljoprivredu. Stimulirati i napuniti Poduzetničke zone, dovesti veće i zahtjevnije investiture kao Hrvatsku Poštu i HNB – gotovinski centar.

14. Treba li Grad Velika Gorica ulagati u projekt nogometnog prvoligaša? Znate li koje su prvoligaške momčadi iz Velike Gorice u ostalim sportovima (ili su to bile u zadnje 4 godine)?

Nogomet je danas stvar tržišta i businessa. Ne vidim razlog zašto bi se stimulirao nogomet a ne drugi sportovi? Dakle, nogomet najvećim dijelom prepustiti tržištu, pa tko vidi ovdje svoj interes neka investira. Financijski direktno stimulirati samo dječji sport.

15. Izgleda da su razdjelnici bili promašaj? Što treba napraviti da se riješi problem grijanja?

Problem grijanja smo detaljno riješili našim programom, objavljenim na tribini; nitko drugi nije tako duboko ušao u problematiku i rješenje problema grijanja.

16. Koji je optimalni broj zaposlenih u gradskoj upravi (više nego sada, isto, manje)? Smatrate li da bi trebalo napraviti reorganizaciju i učiniti njihov rad otvoreniji javnosti? Nekada su gradski djelatnici bili navedeni na službenoj web stranici, sada to više nije slučaj, što mislite o tome?

Teško mi je reći, znam samo da je broj zaposlenih u zadnjih 8 godina poduplao! Nije mi jasno zašto, i koji su to efekti dobiveni tim zapošljavanjem. Koji su kriteriji bili za zapošljavanje baš tih ljudi? Kompetencije?

To je bolna točka trenutne vlasti, taj nepotizam i uhljebljivanje stranačkih jataka i rodbine već je dobio mitske razmjere, i poznat je širem zemlje.

17. Tko će ući u drugi krug izbora za gradonačelnika? Koliko mandata u Gradskom vijeću očekujete?

Ući ću ja. Očekujemo 7 mandata.

18. Što bi još napravili u svojem mandatu, a da nije spomenuto u pitanjima?

Puno toga, mogućnosti su ogromne, samo ih treba prepoznati i djelovati. Na primjer povezao bih Veliku Goricu sa naprednim europskim gradovima, postali bi partneri na raznim područjima: zrakoplovstvo, turizam, start-up pogoni, investicije.. VG i Turopolje mora se otvoriti prema zapadu, tamo nam je mjesto.


Karlo Milinković - 18 odgovora

Velika izborna web anketa