Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Aleksandar Horvat - 18 odgovora

Aleksandar Horvat - 18 odgovora

Aleksandar Horvat je kandidat koalicije Socijaldemokratske partije Hrvatke, Hrvatske seljačke stranke i Hrvatskih laburista - stranke rada. Damir Šimunić i Igor Horvačić su njegovi zamjenici. Službena web stranica kandidata je www.aleksandarhorvat.hr.

1. Kako bi ocijenili mandat gradonačelnika Dražena Barišića? Možete li konkretno navesti što ocjenjujete pozitivnim, a što negativnim?

Teško je ocijeniti posljednja dva mandata aktualnog gradonačelnik iz razloga što su se ona svodila samo na obećanja. Od tih obećanja do danas nema nikakve realizacije. Tako da bih za obećanja dao ocjenu 5, ali za realizaciju pod kojom se podrazumijeva trud, zalaganje i volja da se obećanja provedu čistu 0. Što se tiče pitanja pozitivno ili negativno, svaku osobu gledam s pozitivne strane i u njoj tražim samo pozitivno. Zastupnika Barišića smatram pozitivnom osobom, ali kao gradonačelnika smatram ispodprosječnim. Jednostavno nije ispunio ono što se traži od jednog gradonačelnika tako velikog i lijepog grada i kraja kao što su Velika Gorica i Turopolje.

2. Smatrate li da gradonačelnik može uspješno obavljati i dužnost saborskog zastupnika? Da li bi trebalo donijeti zakon koji će to onemogućiti? Da li bi bila odredba da jedna osoba može obnašati dužnost gradonačelnika samo dva puta (osam godina)?

Stvari treba promatrati kroz prizmu veličine grada. Dok neki gradonačelnici i načelnici manjih gradova i općina mogu kombinirati funkcije gradonačelnika i saborskoga zastupnika, mišljenja sam da grad Velika Gorica mora imati isključivo i samo gradonačelnika koji neće imati još 10- tak funkcija. Količinom i opsegom posla koji je potrebno odraditi za normalno funkcioniranje grada kao što je Velika Gorica potreban je potpuni angažman. U posljednja dva mandata taoci smo obećanja koje nikako da se ispune. Tako velika većina mojih sugrađana nema kanalizaciju, vodu, plin, jeftino centralno grijanje, jeftiniji efikasniji gradski prijevoz, brži internet, biciklističke staze… Umjesto toga imaju rupe na cestama, skupe vrtiće, nerazmjerno veliki broj zaposlenih u gradskim firmama, neracionalno trošenje proračun grada, 0 kuna povučenih iz EU fondova, poduzetničke zone u kojima se umjesto novih investitora održavaju natjecanja u oranju… Pametnom dosta.

3. Tramvaj do Velike Gorice ili brza gradska željeznica? Birajte jedno. Zašto?

Brza gradska i prigradska željeznica. Nažalost, svjedoci smo brzih i neisplativih rješenja koje nemaju budućnost, tipa gradski bazen kojega radimo iz kredita, a dimenzijama bazeni ne zadovoljavaju propozicije niti jednog natjecanja. Osim wellnessa koja je dodatne vrijednost tih bazena u budućnosti. Situacija je slična i u javnom gradskom prijevozu. Velika Gorica je tradicionalno naslonjena na grad Zagreb. To je u jednu ruku dobro, ali s druge strane Velika Gorica se s aktualnom vlasti ne bori kako bi u cijelosti iskoristila sve svoje potencijale. Velika Gorica je najveći i najznačajniji grad županije, ali nije središte i glavni grad Zagrebačke županije.

4. Ocijenite javni gradski prijevoz u Velikoj Gorici. Što bi napravili na njegovom poboljšanju?

Kako bi javni gradski prijevoz postao učinkovit treba učiniti slijedeće korake:

  • - Izgraditi moderan funkcionalan glavni kolodvor koji bi bio svojevrsni ''hub'' čvorište koji će omogućiti brzu i efikasnu povezanost kao prijevoznicima tako i putnicima.
  • - povezivanje Velike Gorice nadzemnom brzom željeznicom sa glavnim kolodvorom, gdje bi trasa željezničke pruge povezivala zračnu luku
  • - efikasniji i brži autobusni javni gradski prijevoz što znači veća količina autobusa raznih kapaciteta i nove linije koje će omogućiti bržu prometnu komunikaciju svih goričkih naselja sa gradom Velikom Goricom.
  • - Uvođenje jedinstvene tarifne unije jedna cijena 

5. Koliko dugo će ZET držati kartu od 4 kune?

Trenutno postoji odluka o visini karte koja iznosi 4 kn. Kako nisam pobornik populističkih odluka tako niti sada neću donositi nikakve sudove za koje nemam sve informacije i čvrste argumente. Ostati će dok se ne donese drugačija odluka.

6. Što kažete na ideju da se u velikogoričkim školama održava izborna nastava kajkavskog jezika i proučavanje lokalne povijesti i tradicije? Recimo da umjesto 2 sata vjeronauka djeca imaju samo jedan, a drugi sat da bude kajkavski?

Poštovati i njegovati tradiciju kraja iz kojega dolaziš je nešto najplemenitije što kao pojedinac možeš napraviti za kraj u kojem živiš. Iskreno nisam za inicijativu da se u škole uvodi izborna nastava kajkavskog jezika iz razloga što smatram da je puno bitnije mlade ljude spremati za životni put koji je pred njima na način da im se uvede informatika od prvog razreda, građanski odgoj, matematiku u svakodnevnom životu, osnove poduzetništva, održivog razvoja. Moramo se truditi da osiguramo infrastrukturu koja će omogućiti izvođenje nastave u jednoj smjeni te da se svim školarcima uvede besplatan i zdrav topli obrok. Što se tiče ideje njegovanja kajkavskog jezika to treba poticati kroz razne programe na razini jedinca mjesne samouprave. Kao primjer mogu navesti OSS Buševec koji svojim aktivitetom uvelike doprinosi očuvanju turopoljske tradicije i baštine pa tako i kajkavskog narječja.

7. Grad Velika Gorica u postotku najviše izdvaja za obrazovanje u odnosu na druge gradove. Znate li kako su raspodijeljena sredstva iz proračuna za obrazovanje, koja je struktura troškova? Što bi promijenili?

Sve više gradova je počelo je uvoditi dodatne koeficjente za visoko obrazovane odgajatelje Gorica o tome još i ne razmišlja s čime dokazuju koliko im je stalo do zaposlenih u gradskim ustanovama koji odgajaju nove naraštaje. Zato možemo i vidjeti da su odgajatelji izašli na ulicu tražiti svoja prava prosvijedom. Prvi potez ka rješavanju ovog problema biti će povećanje koeficijenta zaposlenima u vrtićima do razine izjednačavanja sa koeficijentima zaposlenih u gradskoj uprvi. Potrebno je smanjiti grupe izgradnjom vrtića Novom Čiču, veći naglasak staviti na javno privatno partnerstvo kako bi se otvorio put i privatnim investitorima koji imaju interes za ulaganjem u ovaj segment.

8. Znate li do kada je predviđena eksploatacija jezera Čiče? Možete li navesti konkretne poteze koje budete napravili u svojem mandatu kako bi se iskoristio njegov potencijal?

Jezero Čiče više ne smije biti eksploatacijsko jezero, nego treba postati sportsko rekreacijski centar, moderna šetnica, ugodan prostor za obiteljski nedjeljni roštilj, uređena i sigurna plaža za kupanje sa modernim aquapark sadržajima, zdravstveni turizam… Mogućnosti postoje, a samo nebo je granica. Kao što stoji u našem programu revitalizacija jezera Čiče to je ono što želim napraviti u slijedeće 4 godine.

9. Imate li plan i što će Velika Gorica napraviti povodom uvođenja jedinstvenog poreza na nekretnine?

Nažalost ovakav zakon će se odnositi na sve stanovnike RH te će s tog aspekta Velika Gorica kao jedinica lokalne samouprave morati provoditi zakone koji donosi sabor RH. Ovdje napominjem da u Hrvatskom saboru sjede dva Velikogoričana koja su bila ZA ovakav zakon.

10. Kako ocjenjujete rad gradskih poduzeća? Znate li kako ona posluju? Imate li plan kako unaprijediti njihovo poslovanje?

U svim trgovačkim društvima u proteklih osam godina primjetno je značajno povećanje broja zaposlenih, uglavnom na režijskim poslovima, često i na izmišljenim radnim mjestima. To u bitnome povećava udio plaća u troškovima poslovanja, a smanjuje sredstva za obavljanje djelatnosti i investicije za poboljšanje komunalnog standarda. Rashodi se pokrivaju cijenom komunalne usluge. Preseljenjem u novi komunalni centar VG Goričanka riješeno je pitanje smještaja društava. Međutim, troškovi izgradnje dvostruko su veći od planiranih pa ih VG Goričanka podmiruje novim kreditom i pozajmicama od ostalih društava. Iako je prilikom pokretanja projekta izgradnje gradonačelnik najavljivao financijske uštede zbog „stanovanja“ u vlastitom prostoru, najamnine koje Gradska društva plaćaju VG Goričanki kao upravitelju objekta su gotovo dvostruko veće od najamnina i režijskih troškova koje su plaćala u ranije unajmljenom objektu. I ti rashodi se, naravno, pokrivaju cijenom komunalne usluge. Zbog prevelikih kreditnih zaduženja gradskih tvrtki najbitnije je stabilizirati financijsku konstrukciju samih gradskih podzeća i povećati postotak samofinanciranja, kako se ne bi došlo do narušavanja financijske stabilnosti a s time i do pitanja isplate plaća zaposlenima ili urednog podmirenja obveza. 

11. Kako ocjenjujete otvorenost rada lokalne samouprave? Što bi konkretno napravili da se ona poboljša? Znate li što je to Open government doktrina?

Prije 8 godina bili smo svjedoci inicijative trenutnog gradonačelnika o tome kako će njegova vrata biti otvorena svima od 0-24. Navedena inicijativa brzo je prerasla u još jedno lažno predizborno obećanje. Od tada pa sve do danas samo pojedinci mogu do gradonačelnika. To je po meni nedopustivo. Svima nama bi trebalo biti dopušteno da sa svojim problemima dođemo osobi koju smo izabrali da nas vodi i zastupa, jer grad to nisu zgrade, kuće i objekti, grad to su ljudi. Nakon 21. svibnja kada postanem gradonačelnik, bit ću na raspolaganju svim svojim sugrađankama i sugrađanima. Kako ću to organizirati, to ćemo vidjeti. Recimo, planiramo otvoriti kontakt ured u centru grada gdje bi građani dobili iz prve ruke svakodnevno informacije koje ih zanimaju.

12. Kako ocjenjujete suradnju Grada Velike Gorice i gradski četvrti i mjesnih odbora? Što kažete na tvrdnje da se puno više radi u mjestima i četvrtima gdje su na vlasti iste političke opcije kao u gradu? Smatrate li da je to u redu?

Gradskim poslovima upravlja se centralizirano, s jednog mjesta, s Trga kralja Tomislava. Grad ima 50 jedinica mjesne samouprave, od Vukomeričkih gorica, preko Turopoljske nizine do Posavine, od urbane jezgre do ruralne okolice. Svako od tih područja, i svaka od tih jedinica mjesne samouprave ima svoje različitosti i potrebe. One se ne mogu sve sagledati s jednog mjesta, čak i da postoji volja. A u proteklih osam godina niti volja nije postojala. Osim za jednu jedinicu mjesne samouprave, onu gradonačelnikovu. Rezultat je porazan: netko ima civilizaciju, a netko ni kanalizaciju. Vrijeme je da se nešto promjeni, da se Turopolje i Gorica krenu razvijati ravnomjerno, da se decentraliziraju gradski poslova. Mjesna samouprava treba preuzeti ovlasti, financijska sredstva i odgovornost za obavljanje poslova od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana, zajamčene zakonom.

13. Koje konkretne mjere bi donijeli da poboljšate poduzetničku klimu u Velikoj Gorici? Što kažete na tvrdnju da poticaji donose više štete nego koristi?

Gospodarstvo Velike Gorice najvećim dijelom ovisi o poduzetnicima i obrtnicama koji djeluju na njenom području. Moj cilj je oživjeti i unaprijediti gospodarstvo Grada Velike Gorice stvaranjem povoljne i privlačne poduzetničke klime za domaće i inozemne investitore kroz odobravanje financijskih poticaja, širenje kompetencija, kroz programe usavršavanja i unapređenje umrežavanja. Projekt poduzetničkog inkubatora u Velikoj Gorici nikad nije zaživio. Smatramo neophodnim izgraditi ga već u prvoj godini mandata. Izgradnja poduzetničkog inkubatora financirat će se putem financijskih sredstava EU-fondova, HBOR-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. U Velikoj Gorici je GUP-om definirano nekoliko poduzetničko-gospodarskih zona od kojih su aktivne samo dvije. U jednoj je popunjena polovica kapaciteta, a druga nije uopće zaživjela – u njoj ne djeluje niti jedan gospodarski subjekt. Prema tome, Gradu je u proteklih 8 godina razvoj gospodarstva na zadnjem mjestu. 

14. Treba li Grad Velika Gorica ulagati u projekt nogometnog prvoligaša? Znate li koje su prvoligaške momčadi iz Velike Gorice u ostalim sportovima (ili su to bile u zadnje 4 godine)?

Kao bivši nogometaš moram reći da mi laska živjeti u gradu koji će najvjerojatnije imati prvoligaša no to nikako ne smije biti prioritet koji bi doveo do smanjenja životnog standarda ljudi koji žive u Velikoj Gorici. Isto tako to ne smije biti kamen spoticanja kada je riječ o financiranju ostalih sportova koji su zastupljeni u Velikoj Gorici. Moram naglasiti da u Velikoj Gorici postoji puno sportaša i klubova i to je nešto jako dobro. Ali moram napomenuti da se trenutno malo sredstva izdvaja za amaterske klubove koji su u jako nezavidnoj situaciji. Jedva održavaju glavu iznad vode i to zalaganjem nekoliko entuzijasta. To se mora promijeniti i pokušati na neki način ravnomjernije rasporediti sredstva i omogućiti svim klubovima, svim sportovima i svim sportašima dostojne uvjete za iznimne rezultate. Uspjeh se gradi karakterom, a karakter upornošću.

15. Izgleda da su razdjelnici bili promašaj? Što treba napraviti da se riješi problem grijanja?

Visoka cijena grijanja postaje sve veći problem za većinu građana i za nju nisu krivi razdjelnici. Na području grada nalazi se 14 izdvojenih HEP-ovih toplovodnih pogona za grijanje koji kao gorivo koriste lož-ulje, koji je izuzetno skup energent. Jedno od rješenja je modernizacija toplinskih stanica i zamjena lož-ulja plinom. Dugoročno rješenje treba tražiti u tehnologijama 21. stoljeća. Mogućnosti za energetski učinkovito grijanje predstavljaju manje KO generacijske elektrane i obnovljivi izvori, geotermalna ili sunčeva energija.

16. Koji je optimalni broj zaposlenih u gradskoj upravi (više nego sada, isto, manje)? Smatrate li da bi trebalo napraviti reorganizaciju i učiniti njihov rad otvoreniji javnosti? Nekada su gradski djelatnici bili navedeni na službenoj web stranici, sada to više nije slučaj, što mislite o tome?

Optimalan broj zaposlenih će se tek utvrditi kada se preuzme vlast i kada se napravi snimanje postojećeg stanja ja kao ekonomist ne volim davati paušalne izjave koje nemaju uporište u argumentima tako i u ovom slučaju bilo bi čisti populizam licitirati sa nekim brojkama. Ja stvarno ne vidim nikakav problem da se sva imena objave javno i da to bude ljudima javno dostupno.

17. Tko će ući u drugi krug izbora za gradonačelnika? Koliko mandata u Gradskom vijeću očekujete?

Pobjeđujem u prvom krugu.

18. Što bi još napravili u svojem mandatu, a da nije spomenuto u pitanjima?

Puno toga. Cijeli program, odnosno moju viziju budućnosti Gorice i Turopolja možete naći na www.aleksandarhorvat.hr 


Neven Karas - 18 odgovora