Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Goran Beus-Richembergh - 18 odgovora

Goran Beus-Richembergh - 18 odgovora

Hrvatska narodna stranka sa svojim kandidatom izlazi samostalno na izbore. Kandidat Goran Beus-Richembergh je za svoje zamjenike odabrao Ivanu Dubovečak i Peru Josipovića. Službena web stranica kandidata je www.goranbeus.com.

1. Kako bi ocijenili mandat gradonačelnika Dražena Barišića? Možete li konkretno navesti što ocjenjujete pozitivnim, a što negativnim?

Ne dajem mu već odavno prolaznu ocjenu. Pozitivnim držim realizirane investicije u objekte predškolskoga odgoja a negativnoga je previše i za pet mandata: netransparentna i sumnjiva dodjela poslova izgradnje i općenito javne nabave uz redovito prekoračenje planiranih troškova, klijentelizam,  uništavanje ideje gradskoga kupališta tvrdoglavim inzistiranjem na izgradnji tzv. bazena, zapuštanje stanja prometnica, izostanak projekata koji se mogu financirati iz EU fondova, višegodišnje kašnjenje s projektima sportske dvorane, gradskog groblja i kanalizacijske mreže, ignoriranje potreba velikogoričkoga gospodarstva, nestanak kulturne, a osobito koncertne scene, ukidanje važnih gradskih manifestacija, bujanje administracije…

2. Smatrate li da gradonačelnik može uspješno obavljati i dužnost saborskog zastupnika? Da li bi trebalo donijeti zakon koji će to onemogućiti? Da li bi bila odredba da jedna osoba može obnašati dužnost gradonačelnika samo dva puta (osam godina)?

Jako je teško uspješno raditi ta dva zahtjevna posla istovremeno a da bar jedan ili oba ne pate. Mislim da bi tu mogućnost trebalo ukinuti. Jednako tako mislim da broj mandata treba ograničiti na dva ili maksimalno tri jer nema toga upravljačkog posla koji možete s jednakim žarom, entuzijazmom i svježinom ideja raditi više od osam do deset godina. 

3. Tramvaj do Velike Gorice ili brza gradska željeznica? Birajte jedno. Zašto?

Da mogu birati odabrao bih brzu gradsku željeznicu jer već postoje i trasa i pruga preko Resnika, Žitnjaka i Mićevca koja južnije od Velike Mlake dolazi do Velike Gorice. Uz male preinake i dogradnje i Gorica i nova zračna luka mogle su imati solidnu željezničku vezu do centra Zagreba.

4. Ocijenite javni gradski prijevoz u Velikoj Gorici. Što bi napravili na njegovom poboljšanju?

Javni gradski prijevoz je već godinama iznimno loš jer se ZET ne drži koncesijskih obveza. Polasci su reducirani, autobusi se često kvare jer su najstariji dio ZET-ova voznog parka pa svaki dan ostajemo bez nekih polazaka, stvaraju se gužve i kašnjenja. Pored cijene karata koju plaćaju građani, Grad svake godine subvencionira ZET s 9 milijuna kuna. Za te novce im ne bih dao disati dok god ne dovedu kvalitetu usluge na potrebnu razinu. Kontrole gradskog nadležnog odjela za promet bi im visile za vratom svakoga dana.

5. Koliko dugo će ZET držati kartu od 4 kune?

Mnogi se pribojavaju da je to predizborni trik. Znat ćemo više na jesen. Navodno je ta mjera imala vrlo pozitivan financijski učinak i ako je tako, samo luđak bi je ukinuo.

6. Što kažete na ideju da se u velikogoričkim školama održava izborna nastava kajkavskog jezika i proučavanje lokalne povijesti i tradicije? Recimo da umjesto 2 sata vjeronauka djeca imaju samo jedan, a drugi sat da bude kajkavski?

Zavičajna nastava je uvedena u velikogoričkim osnovnim školama u mom mandate resornoga zamjenika gradonačelnika. Tada je odobren i nastavni materijal koji djeca koriste i to o trošku Grada. Svakako bih podržao ideju da se i kajkavsko narječje Turopolja posebno obrađuje u nastavi, makar i fakultativno ali bojim se da čelični zagrljaj tzv. Vatikanskih ugovora ne dozvoljava smanjenje broja sati vjeronauka. 

7. Grad Velika Gorica u postotku najviše izdvaja za obrazovanje u odnosu na druge gradove. Znate li kako su raspodijeljena sredstva iz proračuna za obrazovanje, koja je struktura troškova? Što bi promijenili?

To je samo uvjetno točno jer se zbrajaju kruške i jabuke pa se dobije oko 90 milijuna kuna. Taj podatak, naravno, obuhvaća i ulaganja u predškolski odgoj koja su vrlo visoka i iznose oko 62 milijuna kuna. Zabrinjavajuće je, a po meni i suludo, da se u proteklih 8 godina nije razvio baš ni jedan jedini ozbiljniji projekt koji bi iskoristio sredstva iz EU fondova za dio troškova investicija, opremanje kabineta, nabavku nove opreme, izvannastavne aktivnosti djece i nastavnika. Poznat mi je slučaj jedne škole u Zagrebu koja je kroz niz projekata iskoristila preko 6 milijuna kuna europskih sredstava. Očito smo mi nesposobniji od njih. 

8. Znate li do kada je predviđena eksploatacija jezera Čiče? Možete li navesti konkretne poteze koje budete napravili u svojem mandatu kako bi se iskoristio njegov potencijal?

Na žalost, ne raspolažem informacijom do kad je odobrena koncesija Hidrelu jer se takve informacije kriju od velikogoričke javnosti a ja još od 16. ožujka uzalud čekam odgovor nadležnoga ministarstva na to pitanje, odnosno na pitanje o ekploataciji svih goričkih rudnih i vodnih resursa. Navodno je Žužićev Velkom prestao šljunčariti na Čiču i premjestio se pod vrlo sumnjivim okolnostima na Vukovinsko jezero. Gradska vlast mora imati ne samo uvid u to što tko radi nego i snagu da sve one koji jezera eksploatiraju natjera da ih saniraju i privedu svrsi prema prostornim planovima. Što se jezera Čiče tiče, tome bih posvetio puno svoje energije jer se radi ne samo o najvećem rezervoaru pitke vode u Hrvatskoj nego i o potencijalno najvećoj rivijeri kontinentalne Hrvatske. 

9. Imate li plan i što će Velika Gorica napraviti povodom uvođenja jedinstvenog poreza na nekretnine?

Ja se još uvijek, možda naivno, ali zdušno nadam da će prije 1. siječnja 2018. taj Zakon biti ili promijenjen ili prolongiran. Ako pak počne njegova primjena, učinio bih sve da posljedice budu što bezbolnije za vlasnike stambenih i gospodarskih objekata u kojima se živi i radi, odnosno da porez ne bude veći od sadašnje komunalne naknade. Grad je, naime taj, koji mora odrediti koeficijente po kojima će se obračunavati porez.

10. Kako ocjenjujete rad gradskih poduzeća? Znate li kako ona posluju? Imate li plan kako unaprijediti njihovo poslovanje?

Gradske firme su, na žalost, političko leno vladajućega kruga oko gradonačelnika i leglo klijentelizma. Posluju navodno pozitivno (javnosti je zapriječen uvid u njihova financijska izvješća) ali isporučuju mnogo manje nego što bi prema vlastitoj misiji trebale. VG Komunalac se, primjerice, sveo na koordinatora poslova odabranih klijenata, odnosno kooperanata koji odrađuju posao. Traljavo vođeni i nadzirani poslovi energetske obnove zgrada bacaju sumnju na GSG koji je postao mračna strana priče na svoj način. Tamo treba uvesti reda i kontrolu. Na čelo gradskih tvrtki dovest ću profesionalce koji će napraviti temeljitu kontrolu stanja, objaviti revizije poslovanja i predložiti modele ne samo racionalizacije tamo gdje je nužna nego i boljega upošljavanja njihovih kapaciteta. Ne može gradska tvrtka bacati novce u porez na dobit, a podizati cijene usluga građanima.

11. Kako ocjenjujete otvorenost rada lokalne samouprave? Što bi konkretno napravili da se ona poboljša? Znate li što je to Open government doktrina?

Vrlo slabo. Otvorenost je brižno dozirana i pretvorila se u zatvorenost. Gradski portal je neprohodan i ne objavljuju se važne informacije, osobito o tome kako se troši javni novac. Citirat ću vam ovdje dio iz svoga programa; “Povećenjem transparentnosti sustava javne nabave i stalnoga nadzora javnim uvidom uvest ćemo zasigurno odgovornije gospodarenje proračunskim novcem. Gradski web portal u roku od godinu dana mora biti doveden na razinu najtransparentnijega i građanima najkorisnijega u Hrvatskoj. Antikorupcijskim programom povećat ću odgovornost svih koji su u doticaju s javnim novcem i javnim sredstvima.” 
Moj program djelovanja svakako će ići u pravcu modela otvorenog upravljanja koji podrazumijeva veći uvid i participaciju građana.

12. Kako ocjenjujete suradnju Grada Velike Gorice i gradski četvrti i mjesnih odbora? Što kažete na tvrdnje da se puno više radi u mjestima i četvrtima gdje su na vlasti iste političke opcije kao u gradu? Smatrate li da je to u redu?

Na visok stupanj zatvorenosti gradske uprave svakako utječe i neaktivnost mjesne samouprave. Ona je smišljeno paralizirana s vrha Grada da se participacija građana svede na nulu. Mrvice dobivaju „pravovjerni“. No, rijetki su mjesni odbori i gradske četvrti čija su se vijeća pobunila i suprotstavila tom diktatu. Umrtvljen je ogromni socijalni kapital. 

Uvest ću zato stalnu koordinaciju svih predsjednika vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Unutar proračuna formulirat ću poseban program komunalnih akcija, a komunalni razvoj će se odvijati u stalnoj koordinaciji gradske uprave, komunalnih poduzeća i mjesne samouprave. Ohrabrit ću građane na održavanje zborova i sudjelovanje u iniciranju i provedbi ideja kojima je za cilj unapređenje kvalitete života. Najodgovorniji predstavnici gradske uprave redovito će na javnim prezentacijama, odnosno susretima gradonačelnika s građanima (održavat će se zonski, po društvenim domovima) pružati relevantne informacije o projektima na kojima se radi i biti izloženi prijedlozima, ocjenama i kritikama građana.

13. Koje konkretne mjere bi donijeli da poboljšate poduzetničku klimu u Velikoj Gorici? Što kažete na tvrdnju da poticaji donose više štete nego koristi?

U svom sam programu tom problemu posvetio dosta pozornosti jer već godinama slušam pritužbe mnogih obrtnika i poduzetnika da Grad nema nikakvoga sluha za njihove probleme. Osmišljeni poticaji zasigurno ne stvaraju nikakvu štetu nego korist. Pametna uprava treba stalno osmišljavati mjere kojima će ohrabrivati one koji stvaraju novu vrijednost da stvaraju još više, da šire kapacitete, da zapošljavaju više ljudi i da ih plaćaju bolje. Posebice ako se radi o mladim poduzetnicima ili ženama poduzetnicama. Oni zaslužuju šansu. Uprava se ne smije ponašati samo kao potrošač ili distributer. Ona mora strateški promišljati kako na održiv način iskoristiti resurse i društveni kapital zajednice.

14. Treba li Grad Velika Gorica ulagati u projekt nogometnog prvoligaša? Znate li koje su prvoligaške momčadi iz Velike Gorice u ostalim sportovima (ili su to bile u zadnje 4 godine)?

Prioritet grada, kad je sport u pitanju, moraju biti dječji pogoni i raznovrsna sportska rekreacija za što širi krug građana. Profesionalno bavljenje sportom je druga priča i ona se mora osloniti na sponzore izvan kruga javnih sredstava. Prvoligaše treba podupirati (jaki smo u nizu momčadskih sportova u kojima imamo prvoligaše ali i u nizu individualnih sportova. Nesrazmjer je ogroman kad je riječ o ulaganjima u sportove. Primjerice, klubovi borilačkih sportova rade u iznimno lošim uvjetima a postižu natprosječne rezultate. Još jedan od problema s kojim se valja uhvatiti u koštac je i rodna ekskluzivnost. Preko 90% javnih sredstava odlazi dominantno muškim sportovima dok nam djevojčice ostaju izvan toga dosega. To nije dobro.

15. Izgleda da su razdjelnici bili promašaj? Što treba napraviti da se riješi problem grijanja?

Informacije i podaci koje imamo su kontradiktorni pa nema konačne ocjene. Udruga stanara i njihovih predstavnika tvrdi da su razdjelnici donijeli uštede. Drugi tvrde suprotno. Nedavno obznanjena studija u režiji nadležnoga ministarstva nije donijela nikakve jednoznačne zaključke. Ostaje nam dojam koji temeljimo na pojedinačnim računima za grijanje koji su tradicionalno najviši u Hrvatskoj. Ključni razlog visokih računa za grijanje je iznimno skup energent u naših čak 13 toplana. Njihova plinifikacija, zamišljena još prije 9 godina nikada nije provedena. Vrlo dobra ideja izgradnje plinske termoelektrane u Kušancu (i dokidanja 13 područnih toplana) uništena je suludim inzistiranjem gradonačelnika Barišića da se kod jezera Čiče gradi termoelektrana na drvnu sječku. Nema nam druge nego sjesti s predstavnicima HEPova odjela Obnovljivih izvora energije i HEP Toplinarstva i razmotriti sve održive opcije. Al što god se odluči, trebat će vremena za izvršenje.

16. Koji je optimalni broj zaposlenih u gradskoj upravi (više nego sada, isto, manje)? Smatrate li da bi trebalo napraviti reorganizaciju i učiniti njihov rad otvoreniji javnosti? Nekada su gradski djelatnici bili navedeni na službenoj web stranici, sada to više nije slučaj, što mislite o tome?

Kad sam 2009. otišao s dužnosti zamjenika gradonačelnika u gradskoj upravi je bilo 92 zaposlenih. Sad ih je 190 a da osim Centra za legalizaciju u kojemu radi 20-ak službenika nismo dobili ni jednu novu uslugu građanima. Nema nikakve sumnje da tim ljudima treba dati posla i izvršiti procjenu njihova učinka. Isto tako da treba osigurati rad nekih službi i u popodnevnoj smjeni. Postoje načini da se odredi optimum i da se prema njemu postupno ide.

17. Tko će ući u drugi krug izbora za gradonačelnika? Koliko mandata u Gradskom vijeću očekujete?

Očekujem da ću se ja kao najkompetentniji suparnik suprotstaviti aktualnom gradonačelniku u drugom krugu izbora jer držim da ga samo ja sa svojim timom mogu pobijediti i Velikoj Gorici osigurati potrebne promjene koje priželjkuje oko 60% naših sugrađanki i sugrađana. Drugi krug će zapravo biti referendum o Draženu Barišiću i ostavštini njegova upravljanja u kojemu ću tih 60% građana nastojati uvjeriti da se za tako ozbiljne šanse vrijedi potruditi i izaći na izbore. 

18. Što bi još napravili u svojem mandatu, a da nije spomenuto u pitanjima

Jako je mnogo toga. Sa svojim sam suradnicima osmislio niz politika kojima bismo oživjeli, unaprijedili i razvili društveni život Grada, dali šansu razvoju njegovih potencijala, podigli kvalitetu kulturnoga života, poticali izvrsnost u obrazovanju, razvili projekte društvene solidarnosti (projekt dnevnog boravka za seniore, projekt Vita Bonum itd.), afirmacije mladih i tako redom.