Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Neven Karas - 18 odgovora

Neven Karas - 18 odgovora

Neven Karas kandidat je koalicije stranka Bandić Milan i Hrvatske seljačke stranke braće Radić. Zamjenice su mu dr. sc. Tajana Amšel Zelenika i Zlata Filipović, dipl. ing. agr. Njihove aktivnosti možete pratiti na Facebook stranici Neven Karas.

1. Kako bi ocijenili mandat gradonačelnika Dražena Barišića? Možete li konkretno navesti što ocjenjujete pozitivnim, a što negativnim?

Ne mogu reći da je bio loš, ali niti da je bio uspješan gradonačelnik. Neke stvari su pokrenute i napravljene i kao pozitivnu stranu bih svakako izdvojio da je za vrijeme njegovog mandata konačno dovršena Gradska sportska dvorana. S druge strane negativnim smatram neravnomjeran razvoj Grada, način upravljanja Gradskom upravom i gradskim poduzećima, te nedostupnost za naše građane.

2. Smatrate li da gradonačelnik može uspješno obavljati i dužnost saborskog zastupnika? Da li bi trebalo donijeti zakon koji će to onemogućiti? Da li bi bila odredba da jedna osoba može obnašati dužnost gradonačelnika samo dva puta (osam godina)?

Vrlo teško. Saborskih zastupnika je 151 i oni, osobito ako su u oporbi, se i mogu „švercati“, ali grad, osobito ozbiljni gradovi kakva je i Velika Gorica, treba gradonačelnika 24 sata. Slažem se da bi se to trebalo urediti zakonom. Nisam za to da se mandat gradonačelnika ograniči na dva mandata ( 8 godina ), ako je netko uspješan i posvećen tom odgovornom poslu nemam ništa protiv više mandata.

3. Tramvaj do Velike Gorice ili brza gradska željeznica? Birajte jedno. Zašto?

I jedno i drugo. Ali malu prednost bih ipak dao tramvaju zbog udaljenosti željezničke postaje od centra Gorice.

4. Ocijenite javni gradski prijevoz u Velikoj Gorici. Što bi napravili na njegovom poboljšanju?

Nakon uvođenja karte od 4 kune vrlo dobar. Mišljenja sam da bi trebalo poduzeti sve što se može da velikogoričko područje bude u jedinstvenoj zoni sa Zagrebom

5. Koliko dugo će ZET držati kartu od 4 kune?

Dok je g. Bandić gradonačelnik sigurno.

6. Što kažete na ideju da se u velikogoričkim školama održava izborna nastava kajkavskog jezika i proučavanje lokalne povijesti i tradicije? Recimo da umjesto 2 sata vjeronauka djeca imaju samo jedan, a drugi sat da bude kajkavski?

Nastavni plan i program nije u nadležnosti Grada, ali u svakom slučaju podržavam ne samo posvećivanje više pažnje kajkavskom jeziku, već i zavičajnoj i lokalnoj povijesti i tradiciji.

7. Grad Velika Gorica u postotku najviše izdvaja za obrazovanje u odnosu na druge gradove. Znate li kako su raspodijeljena sredstva iz proračuna za obrazovanje, koja je struktura troškova? Što bi promijenili?

Sa detaljnom strukturom troškova nisam upoznat, ali smatram da ne treba puno mijenjati. Ne bih priviše mijenjao već sam za dodatno poboljšavanje uvjeta za djecu predškolske dobi, te osiguranje sredstava za besplatne udžbenike za naše srednjoškolce, te besplatnu prehranu za osnovnoškolce.

8. Znate li do kada je predviđena eksploatacija jezera Čiče? Možete li navesti konkretne poteze koje budete napravili u svojem mandatu kako bi se iskoristio njegov potencijal?

Ne. Najprije bih se trebao detaljno upoznati s problematikom i zakonskim mogućnostima, a cilj je da se eksploatacija šljunka u potpunosti dokine te da se na jezerima konačno uredi Sportsko-rekreacijski centar za naše sugrađane.

9. Imate li plan i što će Velika Gorica napraviti povodom uvođenja jedinstvenog poreza na nekretnine?

Ne, vidjet ćemo što će uopće biti s tim porezom.

10. Kako ocjenjujete rad gradskih poduzeća? Znate li kako ona posluju? Imate li plan kako unaprijediti njihovo poslovanje?

Smatram da su naša gradska poduzeća opterećena prevelikim brojem zaposlenika koji nisu zapošljavani po kriteriju sposobnosti i sukladno potrebama samih poduzeća zbog čega, kao i zbog prevelikih troškova (npr. prostora) , prema informacijama koje su meni dostupne, posluju na granici rentabilnosti i zbog čega naši sugrađani plaćaju previsoku cijenu vode, odvoza smeća i dr.

11. Kako ocjenjujete otvorenost rada lokalne samouprave? Što bi konkretno napravili da se ona poboljša? Znate li što je to Open government doktrina?

Trebala bi biti bolja. Mjesnoj samoupravi, tj. predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora više vremena i pažnje trebao bi posvetiti  gradonačelnik i njegovi najbliži suradnici, a ne samo resorni pročelnik i stručne službe. Uveo bi veću otvorenost gradonačelnika prema predstavnicima mjesne samouprave.

12. Kako ocjenjujete suradnju Grada Velike Gorice i gradski četvrti i mjesnih odbora? Što kažete na tvrdnje da se puno više radi u mjestima i četvrtima gdje su na vlasti iste političke opcije kao u gradu? Smatrate li da je to u redu?

Budući da su neki mjesni odbori i raspušteni zaključujem da nije najbolja. Nemam informacije o protežiranju gradskih četvrti ili mjesnih odbora u kojima je na vlasti ista opcija kao i u Gradu, ali ako je to točno, ili ako se protežiraju gradske četvrti i mjesni odbori zbog osobnih odnosa njihovih predstavnika s gradskim čelnicima, to smatram apsolutno nedopustivim i neprihvatljivim.

13. Koje konkretne mjere bi donijeli da poboljšate poduzetničku klimu u Velikoj Gorici? Što kažete na tvrdnju da poticaji donose više štete nego koristi?

Rasterećivanjem poslovanja poduzetnika mjerama i poticajima koji su u nadležnosti grada, npr. smanjivanjem komunalne naknade i doprinosa, manjim cijenama komunalnih usluga, sufinanciranjem kamata za kredite radi širenja poslovanja i novog zapošljavanja, pružanjem stručne pomoći u apliciranju na projekte financirane iz EU fondova i sl.

14. Treba li Grad Velika Gorica ulagati u projekt nogometnog prvoligaša? Znate li koje su prvoligaške momčadi iz Velike Gorice u ostalim sportovima (ili su to bile u zadnje 4 godine)?

Smatram da Grad Velika Gorica zaslužuje i nogometnog, ali i prvoligaše u drugim sportovima te da Grad treba pružiti pomoć u ostvarenju toga ( ne bih koristio riječ „ulagati“) svim ekipama (muškim i ženskim) koje imaju takvu priliku. Što se tiče prvoligaša treba napomenuti da danas ako je neko prvoligaš više ne znači da se natječe u najvišem rangu natjecanja, jer se u nekim sportovima  najviši rang natjecanja zove drugačije ( npr. u rukometu je to Premijer liga ). Kada to tako sagledamo Velika Gorica, nažalost, danas ima samo 2 ekipe u najvišem rangu natjecanja: Hrvatski rukometni klub Gorica ( muški ) i Šahovski klub Polet (  žene ). U protekle 4 godine takav status su još imali Odbojkaški klub Azena , Košarkaški klub Gorica,  Kuglački klub Radnik, Stolnoteniski klub Stanfar Velika Gorica, Odbojkaški klub Gorica.

15. Izgleda da su razdjelnici bili promašaj? Što treba napraviti da se riješi problem grijanja?

Slažem se. Treba vratiti sustav na staro, tj. da građani Velike Gorice imaju približno istu cijenu grijanja kao i građani Grada Zagreba. Osim toga uštede se mogu postići ugradnjom kvalitetne stolarije, kvalitetnom tehničkom izolacijom zgrada, zamjenom postojećih pumpi u toplinskim stanicama pumpama s permanentnim motorima gdje je moguća ušteda električne energije čak do 60%, te podešavanjem, u suradnji s predstavnicima zgrada, postojeće elektronske regulacije na projektiranu temperaturu.

16. Koji je optimalni broj zaposlenih u gradskoj upravi (više nego sada, isto, manje)? Smatrate li da bi trebalo napraviti reorganizaciju i učiniti njihov rad otvoreniji javnosti? Nekada su gradski djelatnici bili navedeni na službenoj web stranici, sada to više nije slučaj, što mislite o tome?

Ne znam. To bih mogao reći tek kad bi se preciznije upoznao s radom postojećih službenika. Svakako smatram da rad Gradske uprave treba biti otvoren javnosti i slažem se s time da popis gradskih službenika bude objavljen na web stranici.

17. Tko će ući u drugi krug izbora za gradonačelnika? Koliko mandata u Gradskom vijeću očekujete?

Pretpostavljam aktualni gradonačelnik Dražen Barišić i nadam se ja. Za našu listu očekujem da osvoji 3 do 4 mandata.

18. Što bi još napravili u svojem mandatu, a da nije spomenuto u pitanjima?

O tome ću ako budem u prilici.


Aleksandar Horvat - 18 odgovora

Karlo Milinković - 18 odgovora